• Testarea este gratuită pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile stabilite de INSP  

  • Medicii de familie pot testa inclusiv pacienți care nu se află pe lista proprie 

Peste 4.000 de medici de familie din întreaga țară au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate teritoriale în vederea testării pacienților pentru detectarea virusului SARS-CoV 2. Testele vor fi gratuite pentru toți cei care le solicită atunci când au simptome specifice. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 587, ediția print

În plin val de pandemie, Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă să-și contacteze medicul de familie sau oricare alt medic de familie care are un astfel de contract încheiat cu CAS, pentru a se testa fără să plătească. Lista medicilor disponibili pentru astfel de testări, este publică. Ea poate fi accesată pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie pot testa atât pacienții înscriși în lista proprie, cât și alți pacienți dinafară. Pentru a se putea testa, trebuie însă, pacienții trebuie să îndeplinească anumite criterii care sunt stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus COVID-19 va putea fi accesată, în curând, la adresa www.insp.gov.ro. Aceasta va fi actualizată periodic.

  • Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: “Este o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare”

“Testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare. Creșterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea  serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

  • Ne mai putem testa și în farmacii 

Peste 100 de farmacii din Capitală și din alte 18 județe ale țării fac teste rapide, pe bază de antigen pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Rețineți, însă! Testele rapide antigen sunt puse la dispoziția farmaciilor de către Direcțiile de Sănătate Publică, gratuit. Totuși, este posibil ca farmaciile să perceapă o taxă. Aceasta va fi pentru prelucrarea testului, nu și pentru testul în sine. Mai trebuie reținut și faptul că, aceste teste gratuite sunt puse la dispoziția farmaciilor în limita stocului disponibil. Persoanele nevaccinate pot obține în baza acestor teste și certificatele digitale. În acest caz, după testare farmacia va trimite datele în sistemul CoronaForms, urmând ca documentul să fie descărcat din platforma certificate-covid.gov.ro. În urma testării rapide, certificatul digital este valabil 48 de ore.