Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române împreună cu Federația Filantropia au oferit în sprijinul victimelor războiului din Ucraina, aproape cinci milioane de lei în numai o săptămână. Mai mult, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor refugiate, Patriarhia Română și Fundația Filantropia pun la dispoziția populației o aplicație online care permite colectarea unor donații.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 593, ediția print

Platforma https://ajutacubucurie.ro/ poate fi accesată de oricine  dorește să întindă o mână de ajutor acestor oameni necăjiți. „În aceste vremuri de criză, Patriarhia Română și Federația Filantropia încearcă să dea o mână de ajutor persoanelor afectate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Momentele pline de durere prin care trec persoanele refugiate din calea războiului pot fi ameliorate cu rugăciune și solidaritate din partea noastră”, spun inițiatorii proiectului. Toți cei interesați să sprijine, după posibilități, refugiații din calea războiului o pot face accesând platforma online. Astfel, pot fi oferite donații financiare sau materiale. De asemenea, doritorii se pot înscrie ca voluntari și pot ajuta din această postură. Potrivit Patriarhiei Române, numai în perioada 11-17 martie, pe platforma online ajutăcubucurie.ro au fost donate sumele de 19.338 lei și 828.41 euro. 2.907 persoane din rândul preoților și al voluntarilor s-au alăturat acțiunilor caritabile.

Se oferă mâncare, îmbrăcăminte, medicamente și cazare 

Iar acesta nu este singurul ajutor acordat refugiaților ucraineni de către Biserica Ortodoxă Română. Seria acțiunilor caritabile a Bisericii este mult mai mare. Sprijinul umanitar acordat direct în aceste ultime zile a însumat 2.317.859 lei, acesta constând în bani și produse (hrană caldă, alimente, hrană pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.). La acest sprijin se adaugă multiple servicii sociale în derulare (de traducere – 29.111 beneficiari, de consiliere și orientare – 15.582 beneficiari, medicale – 15.303 beneficiari și educaționale – 537 beneficiari). În ceea ce privește cazarea refugiaților, locurile pentru aceștia se ridică actualmente la 12.665, dintre care 8.585 cu servicii de masă incluse. În legătură cu organizarea de transporturi umanitare, au fost realizate încă 55 de transporturi în România, 23 de transporturi în Ucraina şi cinci transporturi în Republica Moldova. Valoarea acestor noi transporturi se ridică la suma de 2.409.776 lei. Totodată, 594 de persoane donatoare au participat până  săptămână trecută la campania Patriarhiei Române „Donează sânge pentru Ucraina”. 

Patriarhia Română continuă seria acțiunilor caritabile 

Patriarhia ­Română a trimis un tir cu ajutoare pentru refugiații ajunși în Republica Moldova. Produsele, în valoare de 228.293 de lei au fost distribuite în centrele pentru refugiați de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. 

Pentru sprijinirea refu­giaților, Patriarhia Română a mai primit un ajutor financiar în valoare de 100.000 de dolari de la Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC) a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din America.

Luni, 7 martie, Preșe­dintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române și voluntarii IOCC au vizitat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației, pentru a-și oferi sprijinul.