Varianta invizibilă a Omicron s-a răspândit deja în mai multe state din Europa și Asia. BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 şi BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, informează Reuters. 

 

Omicron invizibil care este mai contagioasă și mai greu de detectat decât varianta originală Omicron BA.1, afectează încă de la începutul acestui an o mare parte din cetățenii Europei. Dominantă în Danemarca unde a cauzat peste 80% din infecții în primele zile din februarie, noua variantă de virus a fost depistată și în țara noastră. Din fericire, se apreciază că aceasta nu provoacă simptome mai grave decât varianta originală de Omicron BA.1.

Ca şi în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecţia scade în timp. Cu toate acestea, conform datelor Agenţiei de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecţia este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării şi a decesului.