Pericolul pandemiei nu a trecut. Oricând putem trece printr-un nou val de COVID-19 cu o variantă nouă de virus, avertizează specialiștii în domeniu. În condițiile în care vaccinul anti-COVID a ajuns doar într-un procent de 42% din țările sărace, riscul de a se dezvolta noi tulpini este foarte mare. 

 

Războiul din Ucraina distrage atenția autorităților asupra noului coronavirus. Pe de altă parte, și ridicarea restricțiilor face ca răspândirea virusului să ia amploare. „Scăderea atenţiei în guverne şi în rândul oamenilor este o problemă uriaşă în acest moment. Cu o nouă variantă la patru luni, nu ne permitem să fim prinşi nepregătiţi pentru sosirea următorului val. A existat o cursă pentru a lua doze de către ţările bogate, iar Covax s-a trezit să concureze cu acestea: trebuie să împiedicăm ţările cu venituri mici să se găsească din nou în partea de jos a cozii”, spune Seth Berkley, CEO al Gavi, parteneriatul public-privat din conducerea Covax, iniţiativa globală care ghidează eforturile de asigurare a accesului egal la vaccinurile Covid-19 în ţările cu venituri mici şi medii.

Potrivit acestuia, în condițiile în care 44 de țări au o rată de vaccinare sub 20%, există un teren fertil pentru apariția unor noi tulpini de virus.