Infrastructură educațională comuna Cernica
Infrastructură educațională comuna Cernica

◉ Trei grădinițe noi pentru preșcolarii din Cernica

◉ Un dispensar nou, cu specialități medicale noi

◉ Infrastructura, o prioritate permanentă

◉ Prima creșă a comunei, pentru ”Primii pași spre viitor”

 

Administrația investește în grădinițe pentru fiecare sat, un dispensar, drumuri și rețele de iluminat public

Anul 2022 promite să aducă numeroase împliniri pentru comunitatea din Cernica, în condițiile în care administrația are o listă consistentă de proiecte aflate în derulare, pentru toate zonele de interes ale comunei.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 596, ediția print

Pag. 8-9, Jurnalul de Ilfov nr. 596, Un an cu proiecte esenţiale pentru comuna Cernica
Pag. 8-9, Jurnalul de Ilfov nr. 596, Un an cu proiecte esenţiale pentru comuna Cernica

Datorită finanțărilor obținute din fonduri externe, prin proiecte care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, comuna va beneficia de rețea completă de iluminat public pe toate străzile. Astfel, au fost prevăzute lucrări pentru modernizarea rețelei de iluminat public pe străzile Bradului, Stejarului, Șoseaua Gării Cățelu, Halta Căldăraru Bălăceanca, șoseaua ce face legătura între satele Poșta și Bălăceanca. Valoarea proiectului este de 449.508,66 de lei (fără TVA).

Trei grădinițe noi pentru preșcolarii din Cernica”

”Ne ocupăm, de asemenea, de îmbună­tățirea infrastructurii edu­caționale prin realizarea și echiparea grădiniței din satul Căldăraru – Axa prioritară 10 – învățământ preșcolar. Valoarea proiectului este de 4.633.365,4 lei. Proiectul este depus pe Proiectul Operațional Regional (POR) și presupune construirea unei grădinițe noi, de la zero. Suntem la faza în care am aprobat indicatorii și am făcut documentația tehnică pentru autorizația de construire”, a declarat primarul Gelu Apostol. Grădinița Căldăraru va avea o capacitate de maximum 60 de copii. Imobilul este compus din 3 săli de grupă, un dormitor și o sală multifuncțională, grupuri sanitare pentru copii, pentru fete și băieți, bucătărie, cabinet medical, izolator, grup sanitar pentru personalul didactic și cameră tehnică.
Un proiect similar în domeniul educației este în derulare și pentru satul Poșta, unde pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale este prevăzută realizarea și echiparea unei grădinițe prin Axa prioritară 10 – învățământ preșcolar, valoarea proiectului fiind de 4.715.261,08 lei prin Programul Operațional Regional. Conform soluției tehnice proiectate în studiul de fezabilitate, clădirea propusă a se realiza are funcțiunea de grădiniță cu program prelungit, cu regimul de înălțime P+1E. Clădirea va fi prevăzută cu rampă de acces pentru persoanele cu deficiențe locomotorii. Grădinița Poșta va avea o capacitate de maximum 60 de copii. Imobilul este compus din 3 săli de grupă, 3 dormitoare, o sală de mese, grupuri sanitare pentru copii, bucătărie, cabinet medical, izolator, grup sanitar pentru personalul didactic și cameră tehnică.
Îmbunătățirea infrastructurii educaționale în comuna Cernica are în vedere și extinderea și modernizarea grădiniței din satul Tânganu, valoarea proiectului fiind de 9.383.753,86 lei. Este vorba despre extinderea grădiniței existente. Clădirea propusă a se realiza prin proiect are funcțiunea de grădiniță cu program prelungit. Ea va avea regimul de înălțime P+1E. Grădinița Tânganu va avea o capacitate de maximum 100 de copii cu vârsta preșcolară. Imobilul va fi compus din 5 săli de grupă, 3 dormitoare, o sală multifuncțională, bucătărie, cabinet medical, izolator, grupuri sanitare pentru copii și personal didactic, cameră tehnică. Clădirea va fi prevăzută cu rampă de acces pentru persoane cu deficienţe locomotorii, la parter. Bineînțeles că grădinițele sunt prevăzute și cu locuri de joacă, iar mâncarea va fi asigurată de o firmă de catering.

Un dispensar nou, cu specialități medicale noi”

Un alt domeniu important pentru comună este sănătatea, motiv pentru care este derulat un proiect de construire a dispensarului uman, cu regim de înălțime P+1E și utilități, în satul Cernica. Valoarea proiectului este de 5.400.274,32 lei (6.426.236,44 lei cu TVA). Dispensarul Cernica va pune la dispoziția cetățenilor 9 cabinete medicale cu săli de așteptare și săli de tratamente, grupuri sanitare și cameră tehnică. Potrivit primarului, dispensarul va fi realizat vizavi de grădiniță, în parc. Proiectul este în faza de obținere a autorizației de construire. ”Finanțarea există, prin fonduri proprii, urmează să îl scoatem la licitație”, a precizat primarul Gelu Apostol. Cei cinci medicii de familie de pe raza localității acordă asistență medicală în sediul vechi acum, dar în noul sediu, pe lângă aceste cabinete, au fost gândite și spații pentru specialități, precum cardiologie, boli interne sau stomatologie.

Infrastructura, o prioritate permanentă”

Administrația și-a propus și reabilitarea pasajului de trecere la nivel cu calea ferată situat pe DC 55 la intersecție cu linia de cale ferată 802 București – Oltenița, km 27+670. ”Pasajul existent este prevăzut cu dale, dar am proiectat să îl facem cu podea de cauciuc. Așteptăm ultimul aviz de la CFR, de circa trei luni. Finanțarea există, avem banii prinși în buget și sperăm ca până în toamnă să fie executat”, a precizat edilul.
În privința lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere, primarul Gelu Apostol a precizat că prin accesarea subprogramului “Modernizarea satului românesc”, prin PNDL, este posibilă efectuarea lucrărilor de modernizare a părții carosabile pentru 23 de străzi din satul Căldăraru, după cum urmează: Str. 9, Intrarea Lalelei, Intrarea Panselelor, Str. 6, Str. 3, Aleea Caisului, Intrarea Oltului, Intrarea Bistriței, Intrarea Unirii, Str. Crișului, Intrarea Tisei, Str. 2, Str. Garofiței, Intrarea Florilor, Intrarea Colentinei, Intrarea Lacului, Aleea Ghiocei, Aleea Merilor, Intrarea Mureșului, Intrarea Lăcrămioarelor, Aleea Brândușelor, Aleea Teilor, Aleea Venus și Intrarea Patriei, cea din urmă fiind deja executată. Primarul a explicat că proiectul a început, dar celelalte străzi nu au fost finalizate pentru că nu erau introduse rețelele de apă și canalizare. ”Avem finanțare, acum apa este trasă, dar nu avem canalizare. Imediat ce vom introduce canalizare, vom efectua lucrările și pentru modernizarea acestor străzi”, a precizat primarul.
Tot în privința lucrărilor de modernizare străzi, primarul ne-a spus că în satul Bălăceanca, sunt prevăzute lucrări de modernizare a părții carosabile pe străzile Titan, Plumbuita, Morarilor, Mieilor și Primăverii, dar și lucrări de amenajare șanțuri și podețe pe Str. Viilor, și Str. Grădinari. Pentru toate aceste lucrări, finanțarea se face din fonduri proprii.

Prima creșă a comunei, pentru ”Primii pași spre viitor”

Nu în ultimul rând, vorbind despre proiectele menite să modernizeze sistemul educațional al localității, primarul Gelu Apostol a reamintit faptul că din anul 2021 a fost înființată creșa din satul Bălăceanca. Proiectul, pe care Jurnalul de Ilfov l-a prezentat pe larg, prevedea că 25 de copii provenind din familii defavorizate și familii de romi au acces la educație timpurie, iar părinții acestora vor participa la sesiuni de consiliere.
Proiectul ”Măsuri integrate de sprijinire a serviciilor de educaţie şi îngrijire timpurie în regiunea Bucureşti-Ilfov «Primii paşi spre viitor»” este cofinanţat din Fondul Social European şi se derulează în perioada 18 decembrie 2020 – 17 iunie 2023. Scopul proiectului are în vedere sprijinirea participării la învățământul antepreșcolar în comuna Cernica și Sectorul 3 București și se adresează familiilor defavorizate din mediul rural precum și familiilor de romi. Beneficiarii finali sunt 61 de copii cu vârsta între 0-2 ani (25 de copii din Cernica și 36 din Sectorul 3, București), 61 de părinți /tutori/persoane care au în grijă copilul cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate la activitățile din cadrul proiectului și 13 cadre didactice/personal suport certificate în vederea asigurării resurselor umane calificate pentru serviciile de educație antepreșcolară înființate.
Creșa în care copiii fac primii pași spre viitor, funcționează în satul Bălăceanca, iar clădirea a fost complet reabilitată și modernizată, la cele mai înalte standarde. „Am încercat să readucem la viață un sediu al unei foste grădinițe, cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti și să amenajăm astfel o creșă, prima din comuna Cernica. Clădirea are o suprafață de 150 mp și poate primi 25 de copii, cu vârste cuprinse între 0-2 ani, dar, în limita locurilor, pot fi acceptați și copii de 3 ani, până împlinesc 4 ani. În cadrul proiectului «Primii pași spre viitor», clădirea a fost reabilitată, modernizată și a fost dotată cu un mobilier adecvat vârs­tei copiilor. Există și un cabinet medical și un spațiu unde copiii pot lua micul dejun, apoi o gustare, prânzul și, după amiaza, o altă gustare. Totul este gratuit, iar în funcție de prezența copiilor, părinții vor primi, la sfârșitul anului, o indemnizație. Aceasta are o valoare maximă de 1.800 de lei, la o prezență de 100%, și variază în funcție de procentul prezenței, care trebuie să fie de minimum 60%. Înscrierile s-au făcut deja, iar din cei 25 de copii, 16 provin din familii de romi”, ne-a spus primarul comunei Cernica, Gelu Apostol.
Viceprimarul Florin Vasile a spus că cei 25 de părinți înscriși în cadrul proiectului beneficiază de servicii de informare și consiliere. Mai exact, este prevăzută organizarea unor sesiuni individuale de informare cu durata de 2 ore, în cadrul a 8 sesiuni, în care părinții primesc informații referitoare la rolul lor în procesul educativ al copiilor, despre rolul educației timpurii în viața copiilor, precum și despre rolul creșelor, și anume acela de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie a copiilor de vârstă preșcolară. Aceste sesiuni de consiliere își propun să implice părinții în educația timpurie a copiilor și să sublinieze importanța oferirii unui mediu familial stabil. În cazul în care părinţii copiilor care nu vin la creşă nu au o ocupație stabilă, aceștia vor beneficia de consiliere pentru identificarea unui loc de muncă adecvat pregătirii lor.