Una dintre cele mai mari provocări ale părinților este să-și învețe copiii să adopte o alimentație cât se poate de sănătoasă. Iar acest aspect este deosebit de important deoarece, alegerile alimentare din copilărie influențează stilul de viață și alimentația viitorilor adulți. 

Deși, pofta de dulce a copilului se dezvoltă încă din primele luni de viață, dulciurile sunt adevărați inamici pentru prichindei. Supraponderalitatea, obezitatea, diabetul de tip 2, tensiunea arterială crescută și chiar afecțiunile cardiace se numără printre cele mai severe probleme de sănătate cauzate de consumul dulciurilor. România a ajuns să ocupe locul doi în Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă. Acest lucru este pus și pe seama consumului excesiv de zahăr. Cel mai grav este faptul că, în ultimii ani a devenit foarte greu ca părinții să mai elimine consumul de zahăr din alimentația copiilor deoarece, acesta este adăugat în majoritatea produselor din comerț. Și atunci? Cum gestionăm pofta de dulce a copiilor? Cel mai indicat ar fi să înlocuim dulciurile cu alte produse alimentare. Dar cu ce? Iată câteva alternative sănătoase!
Fructe proaspete 
Fructele proaspete se dovedesc a fi cele mai bune dulciuri pentru cei mici. Ele sunt sărace în calorii și bogate în fibre, apă, vitamine și săruri minerale.  Merele de exemplu, un conținut bogat de vitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamina C, calciu, potasiu, sulf și fosfor. În plus, în coaja mărului se află substanțe antioxidante extrem de prețioase. De asemenea, portocalele ar putea fi incluse în dieta zinică întrucât conțin o mare cantitate de vitamina C, vitamină deosebit de importantă pentru creșterea rezistenței organismului la infecții, structura osoasă, absorbția fierului. Mai mult, prin aportul crescut de vitamină C, portocalele asigură și aportul de energie necesar întregii zile. Copiilor cu astm bronșic, le pot reduce crizele.
Fructe uscate 
Caisele, smochinele, prunele, stafidele și în general fructele uscate înlocuiesc cu brio dulciurile. Trebuie doar să ne asigurăm că nu au zaharuri adăugate. Desigur, mai trebuie să fim atenți și la porțiile pe care le dăm copiilor spre consum deoarece, fructele deshidratate   sunt foarte concentratate în zaharuri și nutrienți și, evident sunt mult mai dulci și mai bogate în calorii decât fructele proaspete. Acestea sunt extrem de benefice în îmbunătățirea digestiei. Datorită conținutului de fibre prebiotice care întrețin bacteriile sănătoase din intestin au capacitatea de a ameliora semnificativ problemele digestive. Combaterea constipației este una dintre acestea.
Fructe congelate 
Și fructele congelate sunt recomandate copiilor. Ba chiar, cercetările realizate în domeniu relevă faptul că fructele congelate au un nivel mai ridicat de vitamina A, vitamina C și folați decât fructele proaspete care stau pe rafturile magazinelor mai multe zile. Un studiu efectuat de experții universității din Georgia, desfășurat pe opt fructe și legume (afine, căpșuni, broccoli, fasole verde, spanac, conopidă, porumb și mazăre verde), în variantele proaspete și congelate demosntrează că, în timp, produsele congelate pot deveni și mai nutritive. Potrivit studiului, variantele proaspete au fost analizate în ziua în care au fost cumpărate din magazin, iar cele congelate după ce au stat cinci zile depozitate într-un frigider. S-a constatat că anumite substanțe nutritive s-au degradat după cinci zile. Variantele congelate așadar, aveau o retenție mai mare de nutrienți.
Crema de fructe congelate, un desert căutat și adorat de cei mici
Unul dintre deliciile dulci adorate de copii îl constituie crema de fructe congelate. Evident, aceasta trebuie preparată de noi în casă. Iată rețeta unui desert numai bun pentru zilele călduroase din această perioadă a anului!
Ingrediente:
– 150 grame de căpșuni congelate,
– o banană mare congelată,
– o bucată de kiwi congelat.
Mod de preparare: Tăiem fructele în bucăți mici și le mixăm până când obținem o cremă omogenă. Se servește în cupe sau boluri mici. Pentru un aspect mai interesant, o putem orna cu fructe proaspete sau congelate pe care le adăugăm la final. Crema o putem prepara din orice combinație de fructe. Dacă ne dorim un plus de savoare, putem adăuga și puțină smântână pe care o mixăm împreună cu fructele. De asemenea, pentru o gustare rapidă, putem congela fructe pe care să i le oferim copilului să le consume cu iaurt.
Merele, papaya, perele, bananele, caisele, pepenele galben, prunele, piersicile, portocalele, ananasul, kiwi, strugurii, zmeura și afinele sunt doar câteva dintre fructele care nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor.