Ansamblul fostului conac Lecca – Micșunești, beneficiar al unui proiect de restaurare, conservare și consolidare

Elevii Școlii din Nuci au avut ocazia de a afla informații importante despre istoria României, a locurilor în care s-au născut, dar și despre ceea ce înseamnă patrimonial cultural, cu prilejul unui tur ghidat al ansamblului fostului conac Lecca – Micșunești.

Situat în satul Micșu­neștii Mari, comuna Nuci, din județul Ilfov, ansamblul fostului conac Lecca-Micșunești se prezintă, de cum îi treci pragul, ca un tărâm de poveste, care te lasă să îi descoperi frumusețea, dar și secretele, poveștile și înțelepciunea. Un loc plin de istorie, din comuna Nuci, aflat la mai puțin de 50 de km de București. Conacul familiei Lecca este monument istoric, dar aflat în stare avansată de degradare, are nevoie de efort și implicare din partea specialiștilor pentru a nu fi pierdut, așa cum, din păcate, s-a întâmplat și se întâmplă permanent cu zeci și sute de monumente istorice din România, ce sunt ignorate sau deplânse când este deja mult prea târziu.
Deși este o proprietate privată, conacul familiei Lecca înseamnă foarte mult din punct de vedere istoric, cultural și architectural. Conacul familiei ­Lecca – Micsunesti a fost ridicat pe o proprietate dăruită familiei de domnitorul Mihai Viteazul, la 1599. Acest ansamblu arhitectural de mijlocul secolului al XVIII-lea este declarat de importanță A, aflat pe Lista Monumentelor Istorice. Ansamblul cuprinde conacul, turnul de poartă conac și biserica cu hramul „Născătoarea de Dumnezeu”.
Istoria acestei moșii se întinde pe o perioadă de mai bine de patru veacuri, spune povestea a zeci de generații, unii dintre proprietari având chiar o contribuție importantă și schimbând parcursul istoric al regiunii sau chiar al țării. Este un loc ce ne îndeamnă să ne încărcăm spiritual, să descoperim ce au făcut strămoșii noștri, să le acordăm mai multă atenție și mai multă importanță și să înțelegem ce lucruri minunate ne-au lăsat moștenire și cât de important este să ne asigurăm că toate aceste comori sunt păstrate și valorificate. Nu în ultimul rând, să înțelegem că este datoria noastră să ne pese, să ne implicăm și să ne bucurăm când cineva, o persoană fizică, o echipă sau o instituție se asigură că patrmoniul cultural poate fi salvat și oferit spre cunoaștere. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care, turul ghidat, la care și Jurnalul de Ilfov a luat parte, a fost un prilej pentru a fi anunțată lansarea proiectului: «Conservarea, restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Conacului și Turnului de poartă din cadrul „Ansamblului fostului conac Lecca-Micșuneşti”».
Un mic pas pentru a reda strălucirea unui monument istoric important pentru comunitate
Proiectul a fost câș­tigat de către moștenitorul ansamblului, Ion Stavraca, în urma apelului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul Proiectare – elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, finanțări Uniunea Europeană și programe naționale (TMI I -2022), lansat de Institutul Național Al Patrimoniului și reprezintă o primă etapă în redarea strălucirii ansamblului Lecca-Micșunești.
Proiectul este implementat împreună cu partenerii: Uniunea Arhitecților din Romania și  Școala Nuci, și are ca obiective elaborarea documentației tehnico-economice pentru Conac, monument istoric cod LMI IF-11-m-B-15296.01 și Turn poartă monument istoric cod IF-11-m-B-15296.02, de asemenea își propune promovarea ansamblului monument istoric și conștientizarea comunității locale cu privire la valoarea identitară a patrimoniului istoric și cultural și antrenarea comunității pentru protejarea și promovarea acestuia. Valoarea finanțării acordate de Institutul Național al Patrimoniului este de 127.271 lei, co-finanțarea în sumă de 14.174 lei urmând a fi asigurată de către proprietar. Proiectul urmează a se finaliza până la data de 2 decembrie 2022. Cu ocazia derulării acestui proiect, împreună cu Școala Nuci, care este parteneră în proiect, a fost organizat și un program de activități care a inclus un tur ghidat al ansamblului, cu informații adecvate puterii de înțelegere a micilor școlari. Elevii s-au putut familiariza cu valorile patrimoniului cultural și cu cele din comunitatea lor, cum este cazul particular al  Ansamblului istoric ­Lecca – Micsunești.