După Ziua Copilului, pe 2 iunie, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor au reprezentat noi evenimente care i-au adus, din nou, împreună, pe locuitorii orașului Otopeni. De data aceasta, la Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din localitate, unde părintele Cristian Burcea, potopopul Protoieriei Ilfov Nord, părintele paroh Radu Mihai Bujor și părintele diacon Vasile Mălăeț au oficiat slujbele de Înălțare și de pomerire a eroilor neamului care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 603
În fața bisericii impunătoare, lăcaș nou de cult, în comparație cu alte biserici vechi din țară, a cărei piatră de temelie s-a pus în anul 2003 reușindu-se a fi construită până în anul 2010, cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, din iniţiativa preoţilor Nicolae Liţescu şi Radu Mihai Bujor, cu asentimentul larg al enoriaşilor şi cu susţinerea nemijlocită a Primăriei Otopeni, prin grija edilului Gheorghe Silviu Constantin, o altă slujbă de pomenire a precedat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Primul și al Doilea Război mondial. Aici, 122 de nume sunt inscripționate drept mărturie a eroismului poporului român, lângă patru dintre versurile unei poezii găsite în ranița unui soldat mort pe front, în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură – ”Nu plânge maică Românie/ Că am să mor neȋmpărtăşit! / Un glonţ pornit spre pieptul tău/ Cu pieptul meu eu l-am oprit.”
Orchestra Mezzo Forte Soul Music Otopeni, condusă de Marian Alexandru, a deschis ceremonialul din curtea bisericii cu Imnul României, după care, tinerii muzicieni extrem de talentați au interpretat o suită de marșuri patriotice, ”o trecere prin istorie”, cu ”Marșul lui Ștefan cel Mare”, ”Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, ”Marșul lui Iancu”, ”Marșul lui Carol I”, ”Treceți batalioane române Carpații” și, la final, marșul ”Drum bun!”, cântec militar românesc compus pe versurile ”Bardului de la Mircești” – Vasile Alecsandri.
Cultul eroilor, parte fundamentală a identității naționale
Prezent printre invitați, alături de primarul orașului, Silviu Gheorghe, Daniel Gheorghe, istoric și deputat în Parlamentul României, a făcut o serie la referiri despre importanța sărbătoririi Zilei Eroilor, a aducerii aminte a tuturor martirilor neamului căzuți pe fronturile de luptă, în teatrele de operațiuni, în închisorile comuniste, în lagăre, care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi libertăți fundamentale. Oficialul a menționat împortanța Bisericii, credința fiind un reper constant de putere, susținere, inspirație în realizarea idealurilor naționale. Sacrificiul eroilor cunoscuți, dar și al celor necunoscuți, nu trebuie uitat sub nicio formă și, an de an, prețul de sânge trebuie comemorat cu pioșenie și adâncă recunoștință, a subliniat politicianul adăugând că dragostea de neam trebuie sădită și dezvoltată în inimile tinerelor generații, pentru ca acestea să ducă mai departe gloria eroilor noștri.
”Cu ocazia Sfintei Sărbători a Înălțării Domnului, am avut deosebita bucurie de a participa în cadrul liturghiei și de a vorbi despre importanța eroilor. Cultul eroilor este parte fundamentală din identitatea națională, din moștenirea culturală, spirituală, intelectuală și materială a unei națiuni. Fără cinstirea eroilor nu suntem vrednici de jertfa și sacrificiul înaintașilor noștri”, a spus deputatul.