Cercetătorii în domeniu certifică faptul că sfârșitul verii este anotimpul optim pentru a începe un program de slăbire, deoarece soarele care încă ne mai răsfață cu razele lui calde, ne binedispune, crește nivelul de energie din organism și îmbunătățește circulația cardiovasculară. În această perioadă a anului, organismul simte mai puțin nevoia de a asimila carbohidrați și nu se mai simte la fel de tentat de alimentele nesănătoase. În plus, studiile arată că persoanele care țin un jurnal alimentar pot să piardă chiar și cu 6 kg mai mult. Iată ce spun specialiștii în fitness!

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 613, ediția print

Pag. 22, sanatate, Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă în ultimele zile de vară

„Un nou concept de a fi în formă face referire la speed fitness, o tehnică revoluționară de electrostimulare musculară folosită și în domeniul medical, în ședințele de fiziokinetoterapie. Azi, acest subiect poate fi privit din alt punct de vedere: remodelare corporală, sub impactul curentului electric de intensitate mică, non-invaziv”, explică Andreea Anghel, managerul unui centru de fitness. Dacă se are în vedere un program de slăbit în timp record, antrenorii recomandă un program complet și rapid, derulând alternativ exerciții de tip cardio și izometrie. Avantajul este că, în cazul persoanelor cu un surplus de greutate, rezultatele sunt vizibile după primele ședințe (se pot observa între 1-2 cm mai puțin în jurul taliei). Pentru rezultate optime, specialiștii recomandă între 1-2 ședințe pe săptămână, nu mai mult de 3, cu precizarea că tipul de antrenament diferă de la o persoană la alta. Un alt avantaj este faptul că ședințele se desfășoară cu cel mult 2 clienți, cu antrenorii aferenți. Clientul beneficiază de intimitate și o bună concentrare asupra antrenamentului. Rezultatele nu sunt numai de ordin fizic, ci și moral. Este demonstrat științific faptul că practicarea exercițiilor fizice regulate determină secreția endorfinei, hormonul fericirii.

Ce trebuie să știm despre ședințele speed-fitness

„Având în vedere că toate grupele musculare lucrează simultan, în mod involuntar pe bază de impuls electric, prin exerciții specifice punem accent pe partea corpului sau grupa musculară deficitară. Pentru doamne antrenamentul poate fi structurat în felul următor: 4 minute fandări spre înainte cu schimbarea piciorului în fiecare pauză, 4 minute fandări laterale alternative spre stânga și dreapta pe toată durata impulsului, 4 minute genuflexiuni cu ducerea brațelor spre înainte, 4 minute balansarea piciorului spre înapoi cu schimbare de picior după fiecare pauză, urmate de 4 minute balansarea piciorului spre lateral cu schimbarea piciorului după fiecare pauză. Acesta este doar un model de antrenament, exercițiile fiind alese în funcție de fiecare persoană în parte (vârstă, sex, capacitate de efort, obiectiv etc)”, explică Raul Toma, personal trainer.

Ședințele durează 20 de minute

Ședințele de speed-fitness durează doar 20 de minute, timp în care prin costumul cu electrozi circulă un curent electric ce determină contracția musculară a șase grupe de mușchi simultan (brațe, spate, piept, picioare, abdomen, fese). Diferența dintre mișcarea clasică și cea prin electrostimulare este dată de faptul că semnalele nu mai vin de la creier, ci din partea aparatelor EMS, atfel că se pot executa și exerciții cardio, cum ar fi alergatul pe bandă. Dacă se are în vedere dezvoltarea musculară a brațelor sau pieptului de exemplu, exercițiile de la sala de forță se pot continua cu succes cu ședințele de speed-fitness.