Deoarece domeniul lucrului cu tinerii nu era profesionalizat asemeni celorlalte ţări din Uniunea Europeană, proiectul «Construcţia instituţiei: Lucrătorul de tineret pentru integrarea tinerilor în societate» a școlit 864 de lucrători de tineret. 

Noii lucrători vor avea ca misiune să-i ajute pe tineri să se descurce, să-și dezvolte abilităţile și să se integreze mai ușor în comunitate. Într-o primă etapă, lucrătorul de tineret va munci în organizaţii neguvernamentale și apoi în administraţia publică, locală sau centrală.

Proiectul a fost  cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și a fost implementat de Autoritatea Naţională pentru Sport și Tineret în parteneriat cu Convenţia Naţio­nală a Fundaţiilor pentru Tineret și o companie de training și consultanţă în manage-ment de proiect, pe o perioadă de 29 luni începând cu 1 noiembrie 2009, în 8 regiuni din România.

La baza proiectului pentru România au stat experienţe din state europene cu tradiţie în politicile de tineret: Ungaria, Olanda, Germania, Polonia, Norvegia, Spania, Franţa, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie.