Un bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Timiș, confirmat cu virusul gripal tip A, subtip H3, a murit în ziua de 14 aprilie, ca urmare a complicațiilor cauzate de gripa sezonieră. Acesta este primul deces cauzat de gripă din sezonul 2021 – 2022. 

 

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), bărbatul avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat anti-gripal. Cazurile de gripă din această perioadă este mult mai mare anul acesta, comparativ cu anul trecut, spun specialiștii INSP. Gripa este produsă de virusuri mai agresive, cu contagiozitate marcată și se constată o frecvență mai mare a stării febrile, o stare generală alterată, dureri musculare difuze, scăderea forței fizice, dureri accentuate de cap, obstrucție nazală persistentă și un risc crescut de complicații. Cea mai de temut complicație a gripei este pneumonia.

Suprapusă cu noul coronavirus, gripa sezonieră poate fi mult mai periculoasă. „Sunt persoane care vor avea poate ambele infecții simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta și persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidități sunt vulnerabile și pentru gripă și pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă și de data asta trebuie ca oamenii să înțeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă și să se vaccineze. Au o șansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai ușor impactul bolii respective asupra organismului”, avertiza șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat după primele luni de pandemiei cu noul coronavirus.

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform unei analize a datelor prelevate din 47 de țări, făcută publică, recent, de experți internaționali. Cifra depășește estimările de până acum, potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere. „Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial”, a subliniat, într-o declarație, Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite. Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice aproape în fiecare iarnă.