APIA informează potențialii beneficiari că a fost aprobat Ghidul destinat solicitanților pentru Programul pentru școli al României, Ediția a-II-a, revizia 1, cod AJP1-PPS”, pentru anul școlar 2019-2020.
APIA a fost desemnată ca autoritate națională competentă pentru implementarea, controlul și acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor și legumelor, laptelui și produselor lactate preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ și pentru realizarea măsurilor educative aferente.
Programul pentru școli al Uniunii Europene este un program menit să creeze obiceiuri alimentare sănătoase și să ducă la creșterea consumului de produse locale în rândul copiilor, fiind construit în jurul a două componente: distribuția de fructe și legume proaspete și lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și punerea în aplicare de măsuri educative aferente.
Noul Program pentru școli al României prevede realizarea cumulată a următoarelor măsuri:
● acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev.
● derularea de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate.
Beneficiarii acestui program sunt preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular care pot primi fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev.
Pentru mai multe detalii se poate consulta Ghidul Solicitanților pe site-ul APIA: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/programul-pentru-scoli-2019-2020.
Decizie de reglementare a plăților în avans
APIA informează că a fost aprobată Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536 prin care mai multe state membre ale Uniunii, inclusiv România, sunt autorizate să aplice derogări, în anul de cerere 2019, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 în ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale. Astfel, statele membre pot face plăți în avans de până la 70 % în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) 1307/2013, și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1306/2013. Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.470