Comunitatea din Pantelimon, mereu alături de marele rugbist

Sâmbătă, 12 octombrie, la Pantelimon s-a desfășurat a patra ediție a competiției de rugby Trofeul „Petre Mitu”, un eveniment dedicat marelui rugbist Petre Mitu „Pia” care, din anul 2014, se luptă cu o boală cumplită – scleroză laterală amiotrofică. O boală neurologică invalidantă, fatală, din nefericire, în care mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin tot mai dificile, cu timpul. Turneul a fost organizat de ACSO „Viitorul” Pantelimon, în colaborare cu Primăria Pantelimon, Asociația Foștilor Internaționali Români de Rugby și Federația Română de Rugby.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 473

Inițiativa organizării acestui turneu caritabil, destinat ajutorării lui Petre Mitu pentru a înfrunta boala care îl macină și al cărei tratament presupune cheltuieli foarte mari, a aparținut primarului orașului Pantelimon, Marian Ivan, el însuși fost rugbist de performanță. Lui i s-au alăturat mulți alți foști colegi și oameni de rugby din România, care au dorit să-i întindă o mână de ajutor acestei mari glorii a rugby-ului românesc, dar, totodată, să-l invite încă o dată în mijlocul copiilor din orașul său natal care practică acest sport și pentru care Petre Mitu reprezintă un model demn de urmat.

„Pia”, din nou pe terenul unde a început să joace rugby

Iar Petre s-a întors din nou acasă, însoțit de cei trei frați ai săi și de mama sa, unde a fost primit cu multă căldură de foști jucători ai echipei de rugby din Pantelimon care au fost colegi cu Petre Mitu, de primarul Marian Ivan, de foști internaționali români, în frunte cu președintele Asociației Foștilor Internaționali de Rugby, Marin Ionescu, dar și circa 500 de iubitori ai acestui sport care formează caractere. Bineînțeles, nu putea să lipsească Dumitru Sterian „Cioc”, primul antrenor al lui Petre, Daniel Neaga, coordonatorul secției de rugby a ACSO „Viitorul” și președintele acestui club, Mihai Lăutaru.
În cadrul competiției au avut loc mai multe partide demonstrative, dar și un meci oficial, desfășurat în cadrul Campionatulu Național „Muntenia”, între copiii Under 16 ai clubului „Viitorul” Pantelimon și cei de la Liceul Tehnic „Dinicu Golescu”, în deschiderea evenimentului, câștigat de sportivii din Pantelimon cu scorul de 54-12.
La competiția demonstrativă au participat copii rugbiști de la categoriile de vârstă U8, U10 și U14. Alături de echipele Clubului „Viitorul”, au mai participat și formațiile cluburilor Steaua, Dinamo, Grivița Roșie și Șoimii București.
Pentru prima oară, echipele de U14 au jucat pe întregul teren, „Viitorul” confruntându-se cu rivalii lor de la „Șoimii” București, echipă pe care au învins-o cu scorul de 50-0.
La final, toate cluburile participante au primit câte o cupă a acestui turneu, iar primarul Marian Ivan i-a oferit o astfel de cupă și lui Petre Mitu. Din donații, a fost strânsă o sumă de aproximativ 4.000 de euro, 4.500 de lei din total fiind donați de ACSO Viitorul
Pantelimon.

Peste 600 de copii practică, gratuit, sportul la ACSO „Viitorul” Pantelimon!

Primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, ne-a declarat la finalul turneului că evenimentul a fost dedicat celui care a devenit un adevărat simbol al sportului în acest oraș, iar primăria sprijină în continuare practicarea sportului de către copiii de aici. Administrația locală asigură, prin ACSO Pantelimon, echipamentele necesare pentru toate secțiile clubului și
transportul (cu 2 microbuze), circa 100 de sportivi beneficiază de o masă caldă zilnic la cantina clubului, este asigurată, de asemenea, medicație gratuită și asistență medicală prin medici de la Spitalul de Urgență Floreasca. „Ne bucurăm că am putut găzdui și în acest an cea de-a patra ediție a trofeului Mitu Petre. A fost un eveniment dedicat marelui nostru rugbist, Petre, cel ce reprezintă un simbol al sportului în orașul Pantelimon. Am luat parte cu mare drag la acest eveniment, pentru că rugbyul este și sportul pe care eu l-am practicat în tinerețe și pe care îl urmăresc de fiecare dată cu mare plăcere. Meciurile demonstrative jucate în cadrul acestei competiții au arătat cât de valoroase sunt și
echipele clubului nostru, ACSO Viitorul Pantelimon. Aici, peste 600 de copii practică un sport gratuit și suntem mândri că mulți dintre ei fac performanță, câștigă trofee și medalii în competiții naționale și internaționale și cel mai important este că aleg un stil de viață activ și sănătos”, a declarat Marian Ivan, primarul orașului Pantelimon.

Un mare rugbist

Petre Mitu a fost component al echipei de tineret a României care s-a clasat pe locul al treilea la Campionatul Mondial de Juniori din 1996, desfășurat în Australia. În 1997, a fost selecționat la Națională la un meci cu Țara Galilor, iar doi ani mai târziu a participat la Cupa Mondială din anul 1999, fiind titular în toate cele trei meciuri disputate de România. A fost căpitanul echipei naționale în anii 2001 și 2002 și s-a retras din Națională în 2009. De-a lungul carierei a avut 41 de selecții pentru „Stejari” pentru care a marcat 399 de puncte, înscriind 14 eseuri.