Grădinița ”Foișor” din Puhoi a fost refăcută cu fonduri alocate de la bugetul comunei ilfovene

Dezvoltarea comunităților locale din Republica Moldova este posibilă numai cu sprijinul României, iar după mai puțin de un an de zile de când comunele Brănești, județul Ilfov, și Puhoi, raionul Ialoveni, s-au înfrățit (pe 3 decembrie 2018), ajutorul brăneștenilor promis atunci fraților moldoveni s-a materializat. Este vorba despre resurse financiare acordate de ilfoveni, cu acordul Consiliului Local Brănești, pentru renovarea unor spații din incinta Grădiniței nr. 2 ”Foișor”, din Puhoi.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 473 Petru Frunze, primarul comunei Puhoi la momentul înfrățirii, acum deputat în Parlamentul moldovean, și directoarea Grădiniței „Foișor” au primit cu mare emoție, în perioada 11-12 octombrie 2019, delegația brăneșteană, condusă de primarul comunei, Niculae Cismaru, formată din cadre didactice – educatoarele și conducerea Grădiniței nr. 1 ”Rița Gărgărița” din localitate, consilieri locali, reprezentanți ai Primăriei Brănești și ai Asociației Culturale Brănești. Oaspeții au fost invitați să participe la inaugurarea noilor spații de educație refăcute, pentru copiii din Puhoi. Au fost renovate, cu sprijin financiar de la bugetul local al brăneștenilor (circa 25.000 de euro) sala de festivități, unde au loc și activitățile sportive, o sală dormitor pentru cei mici și holul de acces în clădire. Delegația din Brănești a vizitat aceste spații moderne, iar copiii au pregătit, în semn de recunoștință, un program artistic cu dansuri, poezii și cântece. Alături de ei s-au aflat părinții lor și educatoarele, care au mulțumit brăneștenilor pentru ajutorul oferit. La rândul lor, ilfovenii au dăruit dulciuri tuturor copiilor din grădiniță, iar pentru Primăria Puhoi au donat instalații de iluminat străzile în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Consilierul local din Brănești, Săndel Mirciu a oferit 15.000 de lei moldovenești directoarei Grădiniței ”Foișor” pentru a cumpăra materialele didactice necesare. Banii au fost strânși din donații ale brăneștenilor. O altă surpriză plăcută pentru cei mici din Puhoi au fost desenele făcute și dăruite de copiii de la Grădinița ”Rița Gărgărița”, din Brănești, copiilor de la Grădinița Foișor, în semn de prietenie. Președintele Asociației­Culturale Brănești, Marius-Ovidiu Sebe a oferit gazdelor un album intitulat „Frații pe veci, rămân frați”, cu cele mai reprezentative imagini ale  evenimentului de semnare a acordului înfrățire care a avut loc la Brănești în data de 3 decembrie 2018, iar directoarea Grădiniței „Rița Gărgărița”, Elena Bonciu a ales să ofere colegelor de la grădinițele din Puhoi două lucrări de referință intitulate „Lucrarea” și „Se întorc morții acasă”, semnate de Cornel Constantin Ciomâzgă.

În aceiași zi (a vizitei delegației din Brănești), musafirii au fost invitați de către deputatul Petru Frunze să viziteze clădirea modernă a Parlamentului Republicii Moldova și biroul său parlamentar. Mai apoi, pentru că odată ce te afli în Moldova nu trebuie să ratezi cramele republicii, brăneștenii au vizitat crama Cricova, cunoscută și ca orașul subteran al vinului.