@ Cetățenii pot adopta câini sterilizați, vaccinați și cipați, iar la schimb primesc și o bonificație, dar și multă, multă iubire necondiționată! Astfel, presiunea pe adăpost scade și se face loc câinilor fără prea mari șanse de adopție
Fiecare localitate este obligată conform legii să înființeze Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân. De acesta se poate ocupa un angajat din cadrul Primăriei localității, un tehnician veterinar, care trebuie să gestioneze fenomenul câinilor fără stăpân, la nivelul localității. În cazul comunei Brănești, Serviciul de utilitate publică se află în coordonarea Consiliului Local.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 538
Concret, în Brănești a fost construit un adevărat adăpost pentru câinii fără stăpân, iar costurile activității de gestionare a fenomenului sunt suportate de la bugetul local. A fost aleasă această variantă, în condițiile în care pentru cea de-a doua variantă legală – a concesionării serviciului, conform legii achizițiilor publice, către o societate cu personalitate juridică sau o fundație, un ONG care să aibă ca obiect de activitate protecția animalelor, nu au existat doritori.
”Am încercat să concesionăm serviciul, dar nu a venit nimeni, pentru că cel care preia acest serviciu trebuie să contracteze servicii veterinare. Am mers, așadar, la etapa următoare, am construit adăpostul, avem serviciul, l-am bugetat și dăm drumul la treabă. Nu a fost ușor, pentru că a fost nevoie de autorizare sanitar-veterinară; trebuie respectate niște reguli, sunt niște costuri. Durata de realizare a fost de șapte luni, iar valoarea proiectul a fost de 2,5 milioane lei, fără TVA. A fost, de asemenea, organizat concurs pentru angajarea medicului veterinar și a administratorului. La acesta din urmă am renunțat, pentru a face costurile mai mici. Așa că am dat, prin fișa postului, medicului veterinar dispozițiile administratorului, având în vedere că vorbim despre un adăpost pentru circa 250 de câini. Astfel se gestionează și mai bine, mai eficient”, ne-a declarat viceprimarul localității Brănești, Corneliu Stancu. Acesta a completat cu precizări privind bugetul ce va fi alocat Serviciului – de circa 800.000 lei, sumă ce cuprinde inclusiv achiziționarea unui autoturism, a mobilierului, a medicamentelor necesare pentru circa 200 de câini. ”Bugetul este supus aprobării Consiliului Local. Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân se va ocupa și de capturarea animalelor din stradă. Așa că, în perioada aceasta am organizat concurs pentru tehnician veterinar, contabil și îngrijitori-capturatori. În organigramă am prins șase posturi, dar deocamdată începem cu patru posturi, pentru că încă nu avem câini. După ce aprobăm bugetul, achiziționăm mașina și începem capturarea câinilor. Din păcate, și noi, ca localitate, ne confruntăm cu fenomenul abandonării câinilor. Și trebuie să rezolvăm această problemă”, a mai precizat viceprimarul.
Adopția, o soluție la îndemână!
Tiberiu Belous, medic veterinar și administrator al adăpostului de câini de la Brănești, ne-a explicat că nu va fi vorba sub nicio formă de eutanasierea câinilor fără stăpân, autoritățile analizând în prezent varianta oferirii spre adopție a animalelor, către localnici, care ar putea primi la schimb o bonificație/recompensă.
”Ne costă circa 600 de lei pe an un câine – hrană, deparazitări, vaccinuri și medicamente, fără salarii. Posibilii adoptatorii primesc un câine deja cipat, sterilizat și vaccinat, iar în adăpost se face loc astfel pentru alți câini – care apar permanent. Mai degrabă dăm 300 de lei unui cetățean din localitate, care să se ocupe de un cățel. Sau ne ducem noi și ajutăm cu mâncare pentru el”, a spus medicul. Iar acesta ne-a vorbit și despre dotările adăpostului – cabinet medical, 2 săli de consultații, examinare medicală și pregătire preoperatorie, o sală de chirurgie, cameră tehnică, o sală postoperatorie și recuperare, toalete, vestiare, birou, spațiu de depozitare pentru hrană.
”Avem cuști individuale pentru câinii agresivi și pentru femele cu pui și avem și boxe de prezentare – pentru că intenționăm să aducem și copiii de la școală să îi vadă și poate se îndrăgostesc de un cățel și îl iau acasă. Animalul când vine în adăpost este cipat și înregistrat, verificat să fie clinic sănătos, este tratat dacă este este bolnav, apoi este sterilizat și promovat spre adopție. Patologia la câinii fără stăpân este vastă, de la probleme gastrointestinale până la probleme pe oase, artrite, Babesia, adică mușcătura de căpușe, parvoviroza, la puiuți. Există și o zonă unde vom duce doar animalele cu boli infecțioase. Ca dotări cu instrumentar necesar avem mese de examinare, lampă scialitică pentru chirurgie, autoclav pentru sterilizare. Vrem să cumpărăm anestezie inhalatorie pentru chirurgie. Nu vom avea posibilitatea să facem analize tuturor câinilor, însă vom avea contract cu un laborator dedicat. Este un început, trebuie să sterilizăm, să vaccinăm și să cipăm toți câinii din localitate, pentru a putea controla foarte bine tot ce se întâmplă în Brănești. Apoi, se va interveni și cu amenzi, dacă nu se respectă regulile! Cetățeanul nu poate să dea drumul câinilor pe stradă și noi să ne ducem să-i adunăm de acolo. Sunt mulți pseudo-iubitori de animale, iar oamenii trebuie să fie conștienți că trebuie eradicat fenomenul de abandon al câinilor. Sunt, de asemenea, mulți câini cipați, care provin din alte zone. Când un cetățean va lua un câine de la un adăpost, va trebui să și-l asume, nu să-l abandoneze sau să-l ducă la un alt adăpost. Noi am făcut un prim pas, la Brănești, dar trebuie să fie o acțiune concertată la nivelul județului Ilfov și chiar la nivelul Bucureștiului. La trei-patru localități ar trebui să fie un adăpost de căței, pentru a ne putea face treaba”, a mai spus medicul veterinar.
Sterilizarea și ciparea sunt prioritare!
Conform legii, fiecare cetățean care își ia un câine trebuie să anunțe medicul veterinar concesionar din localitate să îl cipeze și, automat, medicul veterinar îl înscrie în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). În situația în care câinele a murit, sau a fost dat altcuiva, trebuie, de asemenea, anunțat veterinarul, pentru modificarea datelor din RECS. De la 1 ianuarie 2015, deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişi au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.