Claudia Ionescu, șeful Departamentului Promovare Regională și Investiții din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), a declarat recent că, la finalul perioadei de programare 2007-2013, gradul de absorbție fonduri europene pentru Regiunea București-Ilfov ar putea ajunge la circa 90%, procent, evident, mulțumitor.

În cadrul Seminarului de promovare – ”Tehnici și metode de comunicare și promovare REGIO”, desfășurat pe 15 mai la sediul Spațiului Public European din București, reprezentanții ADRBI au prezentat și stadiul implementării REGIO pe regiunea București-Ilfov. Astfel, potrivit Anei-Cristina Adumitroaei, expert comunicare ADRBI, datele lunii mai indicau pentru toate cele cinci axe prioritare 616,8 milioane de lei, sume aprobate de ADRBI la rambursare/plată. Concret, în perioada 2007-2013, pentru Regiunea București-Ilfov au fost depuse, pe POR, 719 proiecte, care solicitau 3.891,9 milioane de lei. Dintre acestea au fost contractate 293, cu o valoare solicitată de 1.710,5 milioane de lei, iar 154 dintre ele au fost deja finalizate. Valoarea solicitată de proiectele care au ajuns deja la sfârșit a fost de 471,5 milioane de lei.

Referindu-se la noutăți în implementarea REGIO la nivelul ADRBI, Claudia Ionescu a vorbit despre Domeniile Majore de Intervenție (DMI) 3.4 – Reabilitarea și modernizarea infrastructurii școlare – unde, pe noul apel de proiecte care s-a încheiat pe 5 mai 2014 – au fost depuse pentru Regiunea București-Ilfov – 15 proiecte, iar 14 dintre acestea se află acum în diferite etape de evaluare. Pentru DMI 4.3 – Sprijinirea microîntreprinderilor – s-au semnat primele 6 contracte de finanțare din lista de rezervă, iar alte 40 se îndreaptă spre contractare. Pentru DMI 1.2 – Reabilitare termică – de asemenea, 3 proiecte sunt în contractare. Nu în ultimul rând, potrivit Claudiei Ionescu, pentru DMI 3.3 – Situații de urgență – încă un proiect se află pe lista de rezervă și așteaptă finanțarea.

Reprezentanții Agen­ției au prezentat și câteva dintre dificultățile întâmpinate în derularea proiectelor cu fonduri europene – și s-au referit, în acest context – la organizarea licitațiilor publice, finanțarea activităților/lucrărilor sau existența, în unele cazuri, a echipelor de management sau consultanților fără experiență. Totuși, accesarea finanțărilor europene prin REGIO are și povești de succes, iar două dintre ele au fost prezentate în cadrul seminarului: ”Centrul Medical Brâncuși”, din București, care a accesat fonduri europene pentru achiziționarea de aparatură medicală și SC Vitra Instruments, din Otopeni, cu un proiect implementat cu susținere REGIO, pentru retehnologizarea producției de mase plastice a firmei.