Așa cum ne-am obișnuit de ani buni, nici în localitatea Afumați ziua Națională a României nu a trecut fără a fi marcată de autoritatea locală cu un ceremonial religios și, mai apoi cu tradiționala fasole cu ciolan afumat.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 479

Prin urmare, 1 Decembrie, în Afumați, a debutat în jurul orei 11.00, la Monumentul ridicat ”în amintirea eroilor din comună, care ­s-au jertfit pentru întregirea neamului”. Primarul Gabriel Dumănică, consilieri locali, angajați ai Primăriei, invitați, preoți și afumățeni patrioți – mai mici și mari – s-au adunat pentru ceremonia depunerii unei coroane de flori ”în amintirea militarilor căzuți pe front în Prima Conflagrație Mondială din 1916-1919.” Toată lumea a purtat cu mândrie, în piept, cocarde tricolore, iar Fanfara Angely’s a intonat cântece patriotice, atât la locul monumentului, dar și pe tot traseul spre Școala Gimnazială nr. 1 – ”Școala Mare”, din Șos. Petrăchioaia 10, unde Primăria a pregătit corturi încăpătoare, cu mese și bănci pentru afumățenii care au dorit să guste fasole caldă cu ciolan afumat și castraveți murați. Și, s-au pregătit bine bucătarii – cu 8 ceaune pline, dintre care două de post, cu zeci de litri de vin roșu și țuică fiartă și sucuri pentru cei mici. Gabriel Dumănică a fost, în permanență, printre localnici, s-a fotografiat cu afumățenii și le-a vorbit despre mândria sa de fi român.

”Victoria” de la Afumați!

Potrivit datelor Institutului Național al Patrimoniului, ”Monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial” din satul Afumați, comuna Afumați, este încadrat în categoria ”Arhitectură de for public”, anul realizării acestuia – din beton armat placat cu piatră (pentru grupul statuar) și bronz, pentru statuie – fiind 1932, iar autor – sculptorul I. Iordăchescu. Monumentul este constituit dintr-un grup statuar, iar elementul central este format dintr-o reprezentare alegorică a ”Victoriei”, printr-o statuie cu siluetă feminină care sună dintr-o goarnă și ține în mâna dreaptă o cunună de lauri. Ea este așezată pe un piedestal în formă de trunchi de piramidă evazată la partea inferioară. Acest piedestal are ca bază o prismă dreaptă care, la rândul ei, este flancată pe două laturi de un grup statuar format din patru soldaţi reprezentaţi într-o scenă de luptă și de efecte militare – armamentul din dotarea unui soldat: grenade, o sabie, o baionetă, toate așezate pe un drapel de luptă. Pe latura de SE a monumentului, deasupra bazei prismatice, în continuarea scenei de pe latura NE, se află un vultur cu aripi deschise, pregătindu-se să-și ia zborul. Pe prisma bazei se află înscris: „Acest monument s-a ridicat în anul 1932 din inițiativa următorului comitet”. Urmează o listă de 23 de nume care nu mai pot fi identificate în totalitate din cauza degradărilor. Pe faţa piedestalului statuii se află înscrise numele subofiţerilor și soldaţilor căzuţi în luptă.