Prezenţă consacrată la „Târgul de Turism al României”

Dintotdeauna, drumeţia a fost împlinirea tainicului „dor de ducă“ şi dovada libertăţii. E esenţial şi bine ştiut că totul călătoreşte în univers. Iar noi suntem în permanenţa mişcării lui. E legea firii. În plus, modernitatea ne-a pus la dispoziţie, lejer, toate mijloacele tehnologiilor motorizate pentru a putea deveni ”columbi” sau ”magellani” ai actualităţii. Peste toate, călătoria are acum suportul logistic şi forţa unei industrii uriaşe: cea a turismului. Pe lista destinaţiilor româneşti, Afumaţi şi-a consacrat argumentele care o situează ca lider ilfovean în domeniu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 490

Strategia şi eforturile administraţiei comunităţii locale au avut ca ţinte, cu bune rezultate, conservarea vechiului său patrimoniu istoric, crearea unei reţele moderne de servicii hoteliere şi acţiuni intense de promovare a potenţialului turistic local.

Ospitalitate şi facilități contemporane 

De altfel, Afumaţi e singura comună ilfoveană care a participat constant, de-a lungul a cinci ediţii ale „Târgului de Turism al României”. Standul său din cadrul „Romexpo” a avut mii de vizitatori şi i-a avut ca „promoteri” eficienţi pe mulţi dintre locuitorii comunei, de la primar, vice, profesori, slujitori ai bisericii şi angajaţi ai primăriei, până la studenţi voluntari, artişti, părinţii şi copiii lor – elevi de toate vârstele.

În fiecare dintre cele patru zile cât a durat evenimentul, edilul Gabriel Dumănică s-a aflat acolo. De la el, am flat că vizitatorilor ajunși în localitate li se oferă condiții de cazare și confort optim la hoteluri, plus facilitățile comunicării moderne, prin rețeaua WiFi.

Primarul a precizat: „Nu numai atât. Le punem la dispoziție restaurante și săli pentru evenimente, de toate categoriile, care pot rivaliza oricând cu exigențele celor din marile orașe”.

510 ani de atestare documentară

Aceasta e vârsta comunei Afumați, atestată documentar. Dincolo de realizările actualității, care sunt substanțiale, vestigiile istorice, cu rădăcini adânci în trecutul neamului nostru, alcătuiesc un patrimoniu uriaș de valori. Astăzi, ele oferă strălucirea vizibilă a unei moșteniri naționale, pe care comunitatea o are în pază. Între simbolurile vechimii istorice se numără zidurile de la Curtea Domnească a Voievodului Țării Românești, Radu de la Afumați (1522-1529) și Ansamblul fostei curți a stolnicului Constantin Cantacuzino, care datează din sec. al XVII-lea. Acest complex arhitectural cuprinde conacul, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, zidul de incintă și alte clădiri.

Să adăugăm tuturor acestor vestigii domeniul patrimoniului natural, lacurile aflate pe valea râului Pasărea, pâlcurile de pădure ce fac parte din vestiţii Codri ai Vlăsiei şi tot cadrul peisagistic de o mare frumuseţe.

Implicare și responsabilitate

Gabriel Dumănică a amintit: ”Am participat pentru a cincea oară la acest eveniment, cu un succes crescut, de la un an la altul. A fost cea mai fructuoasă dintre edițiile de până acum. Am adăugat noutăţi semnificative proiectului Regio pe fonduri europene, intitulat «Afumaţi – istorie şi contemporaneitate», din substanța căruia a făcut parte prezența noastră. Celebrăm împlinirea a 510 de ani de atestare documentară a localității – aşezarea cu cea mai îndelungată istorie din această parte a judeţului Ilfov şi a Bucureştiului.

Am avut unul dintre cele mai reuşite standuri, realizate în regie proprie de administrația locală. Succesul a adunat implicarea tuturor forţelor creative ale comunităţii noastre. Le mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut.

Joi, 20 februarie, ­l-am avut prezent acolo pe părintele Ionică Florin, de la parohia Afumaţi II, împreună cu toţi consilierii parohiali. Iar programele artistice din fiecare zi au fost de mare succes la public. Vineri, au participat dna. director al Școlii Nr. 1, dna Izabella Pena, împreună cu dna. Adelina Moţ, prof. de muzică și corul de copii, cls. V-VIII, cu un bogat palmares de premii în competiţiile interşcolare şi festivaluri. Apoi, sâmbătă a avut loc spectacolul corului elevilor cls.  I-IV, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, coordonați de prof. Natalia Stancu. După recitalul lor, au sosit aici alţi mici mesageri ai spiritului comunităţii noastre, copiii între 7 şi 9 ani, componenţi ai trupei de dans modern „Smart Kids”, conduși de coregraful Simona Vasile, câștigătorii locului II la concursul naţional „Dans Fever Festival”, din urmă cu trei săptămâni. Iar duminică, au sosit campionul nostru la Cubul Rubik, Costache Leon și solista de muzică ușoară Laura Ion. Apoi, tânăra speranţă vocală a noastră, interpreta de folclor Bianca ­Gheorghe, în vârstă de numai 9 ani, a făcut deliciul vizitatorilor spectatori.  Ea e înscrisă acum în Ansamblul oraşului Otopeni, dar și noi îi revendicăm succesele pentru că e născută aici”.

Atenție, va apărea o carte document!

În final, edilul a amintit că pregătește o premieră editorială. ”Peste numai câteva săptămâni, va ieși de sub tipar o carte document despre istoria comunei Afumați. Cel târziu la începutul lui mai va fi gata și o vom distribui familiilor comunei noastre”, a conchis el.