Începând din acest an, impozitul pe norma de venit agricol se aplică și românilor care cresc mai mult de două animale, indiferent dacă sunt vaci, oi, capre, bivolițe, porci sau păsări de curte. În cazul porcinelor pragul minim de impozitare este de 6 capete, al caprinelor 25 de capete și ovinelor 60 de capete. Nici crescătorii de păsări nu scapă de impozit, iar acesta se aplică celor care cresc mai mult de 100 de capete.
Veniturile din activități agricole cuprind veniturile obținute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din: ● cultivarea produselor agricole vegetale; ● exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea; ● creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Normele de venit pentru 2017, sunt stabilite la nivelul fiecărui judeţ în parte sunt disponibile și pe site-ul ANAF. Cota de impozitare este de 16% din venitul anual obținut din activităţi agricole, pe baza declaraţiilor depuse de contribuabili. Impozitul determinat de organul fiscal competent reprezintă impozit final şi nu se recalculează.
Declarațiile de venit se depun până pe 25 mai
Proprietarii de animale (persoane fizice!) sunt obligați ca până pe 25 mai să își declare la Finanțe efectivele de animale, dar și terenurile agricole și, pe baza normelor de venit stabilite pentru 2017 în fiecare județ, ANAF calculează impozitul ce poate fi plătit în două tranșe: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv și 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.
Pentru județul Ilfov, normele de venit stabilite pentru anul 2017, pentru activitatea de creștere a animalelor și a păsărilor sunt următoarele:
● Vaci: peste 2 capete – 95 lei/cap de animal;
● Bivoliţe: peste 2 capete – 0 lei/cap de animal;
● Oi: peste 50 capete – 9 lei/cap de animal;
● Capre: peste 25 capete – 9 lei/cap de animal;
● Porci pentru îngrăşat: peste 6 capete – 14 lei/cap de animal;
● Păsări de curte: peste 100 capete 0,75 lei /cap de animal.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.342