Pentru că azi sărbătorim Ziua Îndrăgostiților și sigur te grăbești să-ți surprinzi partenerul de viață cu cele mai sexy și mai provocatoare articole vestimentare din șifonier, Jurnalul de Ilfov îți spune cât de scump te poate costa sănătatea dacă îmbraci haine nepotrivite.

Se spune că ești ceea ce îmbraci. Într-o lume în care imaginea este prima ta carte de vizită, hainele sunt extrem de importante. Mai ales în ziua de Valentine’s Day, când trebuie să atragi priviri și să lași o impresie cât mai bună. Probabil deja știi că hainele îți demască personalitatea, te fac să atragi simpatii sau antipatii, ba chiar te ajută să transmiți mesaje celor din jur, fără să apuci să schimbi două vorbe. Dar nu cunoști și faptul că nu tot ceea ce îmbraci și te ajută să atragi admirația iubitului și a celor din jur este și sănătos pentru tine. Specialiștii avertizează că îmbrăcămintea lipită de corp care îți conferă atâta senzualitate, îți provoacă, inevitabil, dureri de spate, de umeri, iritații etc. Vezi, în cele ce urmează, cele mai uzuale articole vestimentare și modul în care îți afectează sănătatea!

Sutienul îți dă dureri de spate

Sutienul nepotrivit în raport cu forma și mărimea sânilor îți crează un bust generos, dar îți dă și dureri de spate, de ceafă și de umeri. Ca și costumul de baie, sutienul prea mic poate să-ți tragă în jos sau spre înainte capul, gâtul și umerii, cauzând și o senzație de greutate a corpului.

Fusta îți cauzează întinderi musculare și disfuncții ale coloanei

Tim Hutchful, de la Asociația Britanică de Chiropractică, avertizează că și fustele conice, care se îngustează și se mulează pe trup, dau simptome chinuitoare. Acestea îți limitează lungimea pasului destul de mult, îți crează dezechilibru, îți reduce mobilitatea genunchilor și, nu în ultimul rând, te obligă să-ți suprasoliciți coloana prin faptul că vei fi obligată să te apleci îndoind spinarea în locul genunchilor. În timp, efectele acestor aplecări efectuate în mod repetat se vor asocia cu dureri de coloană apărute pe fondul disfuncțiilor discurilor intervetebrale. Evident, croiala îngustă îți va aduce și întinderi musculare.

Pantalonii îți provoacă varice și celulită

Pantalonii strâmți și în special blugii țin într-o tensiune constantă anumite părți ale trupului. Sunt tipul de articol vestimentar care îți îngreunează oxigenarea pielii, creându-ți probleme de sănătate la care nici nu te-ai fi așteptat. Favorizează apariția varicelor, dar și a celulitei: „Circulația de întoarcere venoasă este mult îngreunată, pielea nu se mai oxigenează suficient și apare celulita. Purtați o perioadă lungă, blugii cauzează dureri abdominale. Mai mult, prin lipsa de aerisire, aceștia influențează și fluxul sanguin de la nivelul organelor genitale care, în anumite situații, duc la infertilitate. Pentru că este afectată întoarcerea venoasă, de multe ori se formează varicele, iar picioarele sunt aproape mereu umflate”, avertizează dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală. Orice fel de pantaloni care sunt strânși în zona organelor genitale împiedică oxigenarea pielii și favorizează migrarea bacteriilor din zona anală spre cea vaginală, favorizând infecțiile. În plus, poți suferi și dureri musculare, amorțiri, contracturi musculare spastice. Și, atenție! Vopselurile folosite pentru a da culoare articolului vestimentar pot provoca eczeme, alergii și stări de irascibilitate.