Tulburările de auz, frecvente la persoanele trecute bine de prima tinerețe, nu trebuie trecute cu vederea. Ele necesită diagnosticarea și tratarea corectă din timp deoarece, neglijate, pot duce la afectarea integrării sociale a pacientului.

Vestea bună este că autoritățile ajută bolnavii pensionari să intre în posesia aparatelor speciale care le asigură auzul. Dr. Aurelia Isărescu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, explică modul în care puteți deveni beneficiarul unei proteze auditive, la nevoie! 

În limita plafonului disponibil, Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Ilfov (CAS Ilfov), decontează aparatele auditive pentru pensionari. Pentru a beneficia de acest aparat, trebuie să întocmiți un dosar pe care să-l depuneți la CAS Ilfov. Însă, înainte de a vă prezenta la sediul instituției cu documentele necesare, veți fi nevoit să efectuați o evaluare audiologică la un centru de protezare auditivă. “Mai exact, nu puteți intra în posesia protezei fără o recomandare făcută de către medicul specialist, din care să rezulte că aveți nevoie de proteza auditivă retroauriculară sau intraauriculară”, atenționează dr. Aurelia Isărescu, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov. În funcție de plafonul disponibil, în trei – patru luni de la depunerea actelor, veți primi aprobarea prin poștă. Ulterior, aparatul îl ridicați de la centrul de protezare auditivă la care ați fost examinat. La primirea protezei, vi se dă și un cerificat de garanție al acesteia. De regulă, este de aproximativ 12 luni. 

În cazul în care doriți un alt aparat, veți primi o nouă aprobare a casei de asigurări de sănătate, cel mai devreme după cinci ani. Rețineți! Dacă nu sunteți asigurat la sănătate veți achita integral costurile protezei.  

Actele pe care trebuie să le depui la CAS Ilfov recomandarea de la medicul specialist – în care să se specifice că aveți nevoie de proteză auditivă retroauriculară sau intraauriculară;

 

  •  audiogramă – în original;
  •  copie buletin;
  •  talon pensie;
  •  cerere tipizată de la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov;
  •  adeverință de asigurat eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate lfov. 

 

Pentru emiterea acestei ade­verințe aveți nevoie de următoarele acte: talon de pensie, copie după buletin și o declarație tip de la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov, în care declarați pe proprie răspundere că nu aveți alte venituri decât cele din pensie.

Cum ajungi la sediul instituției?

Casa de Asigurări de Sănă­tate Ilfov se află pe str. Aviator Popișteanu nr. 46. Puteți cere informații cu privire la această locație, direct de la angajații instituției, la telefon 021/224.19.82 sau 021/224.19.83. Cum ajungeți cel mai ușor la CAS Ilfov? De la Gara de Nord, luați autobuzul 105 până la stația Bulevardul Expoziției apoi întoarceți-vă până la str. Aviator Popișteanu nr. 46.  

Puteți ajunge și de la metrou de la Piața Victoriei cu autobuzul 300 până la stația Aviator Popișteanu apoi vă întoarceți până la intersecția semaforizată și mergeți pe Strada Popișteanu înainte, până se bifurcă drumul. Apoi mergeți pe partea stângă până la intersecție și undeva pe partea dreaptă e nr. 46.

Dr. Aurelia Isărescu, președintele CAS Ilfov