Dincolo de aspectul estetic și disconfort, depunerile de grăsime în zona abdomenului pot cauza multe probleme de sănătate și din păcate o dietă simplă de deficit caloric nu le poate rezolva. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates ne explică pe larg care sunt consecințele neștiute ale depunerii de grăsime din zona taliei, cum putem scăpa rapid de burtă, fără diete restrictive sau sport epuizant, cum putem să slăbim minim 20 de kilograme în mod armonios, fără înfometare și fără riscul de a ne îngrășa din nou, și mai ales, cum ne putem elibera metabolismul de pericolele asociate cu adipozitatea viscerală crescută.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 717, ediția print
“Când depui multă grăsime în zona abdomenului, aceasta se depune și în exterior, între mușchi și piele, și în interior, în jurul organelor interne. Deși grăsimea de pe exterior este supărătoare mai ales vizual, grăsimea de pe interiorul abdomenului este însă mult mai periculoasă pentru sănătate! Dureri de spate permanente, modificări de postură și risc crescut de diastază abdominală, rezistență la insulină, ficat gras, hipertensiune arterială, probleme hormonale, incontinență urinară, scăderea libidoului, sindrom premenstrual agresiv. Toate astea sunt consecințe ale depunerii de grăsime pe burtă, însă femeile nu știu cum să își structureze dietele ca să scape de toate aceste probleme. Și totuși, soluții există. Deși nu poți slăbi localizat, poți implementa un sistem coerent de slăbire care să reducă inflamația, să scadă rezistența la insulină și să creeze echilibru postural”, spune Cori Grămescu.
Riscurile la care predispune grăsimea de pe abdomen
Grăsimea viscerală este grăsimea stocată în cavitatea abdominală care înconjoară organele interne. Ea este asociată cu o serie de probleme grave de sănătate printre care:
- Tulburări metabolice – Grăsimea viscerală este asociată cu rezistența la insulină și sindromul metabolic, care pot duce la diabet de tip 2,¾
- Boli cardiovasculare – Există un risc crescut de boli cardiovasculare din cauza substanțelor inflamatorii și citokinelor eliberate de grăsimea viscerală,¾
- Alte riscuri de sănătate – La femei, grăsimea viscerală este, de asemenea, legată de cancerul de sân și necesitatea intervenției chirurgicale la vezica biliară.¾
Pentru a aborda grăsimea viscerală, se recomandă o combinație de dietă echilibrată, exerciții fizice și schimbări de stil de viață. “O dietă modificată de tip mediteranean și exercițiile aerobice moderate executate cu greutăți mici sunt strategii eficiente pentru a reduce din grăsimea depusă în interiorul cavității abdominale. Din perspectivă alimentară, o dietă care asigură cel puțin 30 de grame de fibre alimentare provenind dintr-o varietate largă de fructe și legume și proteine slabe provenind din pește sălbatic și carne de pui sau curcan crescut liber, formează baza unui plan alimentar antiinflamator care susține pierderea semnificativă în greutate. Planul alimentar ar trebui să evite carbohidrații simpli, oferind în schimb energie din cereale neprocesate, natural fără gluten (orez, ovăz, quinoa, amarant, porumb, hrișcă sunt unele dintre cele mai bune opțiuni). În plus, este nevoie de cel puțin 20 de sortimente de legume și fructe diferite consumate săptămânal, pentru o bună sănătate digestivă. În ceea ce privește sportul, acest tip particular de adipozitate răspunde foarte bine la efortul cardiovascular însoțit de un grad de rezistență fizică medie. Orele de aerobic în grup, clasele moderate de ridicare a greutăților sau antrenamentele tip circuit sunt benefice în acest sens”, recomandă Cori Grămescu. Grăsimea subcutanată este situată chiar sub piele și este mai puțin asociată direct cu riscurile pentru sănătate în comparație cu grăsimea viscerală. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de grăsime subcutanată poate indica o compoziție corporală nesănătoasă și poate sugera prezența excesului de grăsime visceral sau chiar unele probleme hormonale. Astfel, nutriționistul Cori Grămescu a dezvoltat un plan revoluționar în șase pași, destinat femeilor urbane, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, care se confruntă cu excesul de grăsime abdominală. Planul de intervenție este conceput pentru a ajuta femeile să piardă până la 20 de kilograme și să își reducă talia cu 30 de cm într-un interval de șase luni. Această inițiativă se adresează în special femeilor care trăiescîn zone urbane și sunt preocupate de sănătate, pierdere în greutate și auto-perfecționare, dar care se confruntă cu constrângeri majore de timp, niveluri ridicate de stres, ore lungi de navetă și vieți de familie solicitante.
Planul revoluționar de slăbit include:
- Plan de dietă personalizat: Care reduce inflamația, scade nivelurile de colesterol și creează un deficit caloric sustenabil pentru pierderea în greutate.
- Plan personalizat de exerciții: O combinație de exerciții bazate pe dispoziția unică a grăsimii, pentru a reduce rezistența la insulină, a echilibra coloana vertebrală și pentru a crea un procent sănătos de masă musculară în corp, pentru a reduce raportul grăsime/mușchi.
- Consiliere comportamentală: Utilizarea modelului TTM (transtheoretical model of change)¾ în consilierea privind obezitatea pentru a stabili obiective realiste, aborda barierele în gestionarea greutății și promova schimbări pozitive în stilul de viață. De asemenea, îndrumarea nutrițională continuă și suportul constant ajută la creșterea eficienței pierderii în greutate.
- Managementul stresului: Tehnici pentru reducerea stresului cronic, cunoscut pentru contribuția la acumularea grăsimii abdominale. Aici se încadrează sesiuni de relaxare ghidată, practici somatice și tehnici de bio-hacking practicate zilnic, care contribuie la diminuarea efectelor negative ale stresului zilnic asupra corpului.
- Igiena somnului: Încurajarea a șapte până la nouă ore de somn pe noapte pentru a preveni creșterea grăsimii abdominale. De asemenea, practicarea asocierilor de somn pentru a crea o stare de relaxare înainte de somn și a crește nivelul de refacere nocturnă.
- Suport continuu: Oferirea unui suport pe termen lung și urmărire pentru a asigura o gestionare sustenabilă a greutății și îmbunătățirea sănătății.