Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros,  a anunțat vineri, 12 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că Hotărârea de Guvern privind acordarea unui ajutor de minimis apicultorilor va intra în această săptămână în ședința de Guvern pentru aprobare. Apicultorii vor avea doar 5 zile la dispoziție pentru a depune cererile.

„Pentru ajutorul de minimis apicultori, am prins încă de la începutul anului suma în bugetul MADR, 53,2 milioane lei pentru plata acestui ajutor, care va fi de circa 23,7 lei pe familia de albine. Din nefericire, Hotărârea de Guvern există în avizare interministerială din septembrie și abia ieri (11 noiembrie 2021 n.r.) am primit avizul. 

Ca să nu se piardă banii și ca să putem face plățile anul acesta, am redus termenul de depunere a cererilor și actelor de la 30 de zile la 5 zile.

Să sperăm că săptămâna viitoare va trece în ședința de Guvern și această HG”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

După aprobarea hotărârii de către Executiv, apicultorii vor depune cererile și actele necesare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar plățile vor fi făcute de APIA până la sfârșitul acestui an, a adăugat șeful MADR. 

Condițiile necesare pentru obținerea ajutorului de minimis pentru apicultori

Potrivit proiectului HG, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

● să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor cu modificările și completările ulterioare;

● să aibă stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, la data depunerii cererii;

● să fie înregistrați în Registrul Unic de Identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA.

Ajutorul de minimis pentru legumicultori se va plăti începând cu 15 decembrie 2021

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat tot vineri, 12 noiembrie 2021, în aceeași conferință de presă susținută la sediul MADR, că fermierii care cultivă legume în spații protejate beneficiază de o subvenție de 2.210 euro/beneficiar. 

Plățile sunt făcute prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar documentul transmis de Ministerul Agriculturii anunță că startul plăților pentru aceste subvenții se dă la data de 15 decembrie 2021.

În total, sunt 14.271 de beneficiari, iat suma totală alocată este de 31.551 de euro, echivalent 153.730 de lei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.575