Agricultură ecologică

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, până în data de 28 noiembrie 2014, inclusiv, solicitanții pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul agricultură ecologică. Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 7.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Ajutorul specific se acordă exploatațiilor din pro­ducția vegetală și animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică și care se află în perioada de conversie (trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică).

Condiții pentru acordarea ajutorului

Cei care solicită aceste ajutoare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

● să fie înregistrați, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcțiile Agricole de Dezvoltare Rurală județene; ● să dețină un contract încheiat cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de către MADR; ● să dețină un document justificativ/ certificat de conformitate/ master certificat/ certificat de confirmare a conversiei, în care se menționează statutul exploatației în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafața, numărul de animale. numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecție și certificare cu care a încheiat contractul; ● să se mențină în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani; ● beneficiarii din producția vegetală, trebuie să aibă în folosință o suprafață agricolă de cel puțin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau pășuni și fânețe permanente; ● să respecte normele de ecocondiționalitate GAEC și cerințele legale în materie de gestionare — SMR stabilite prin Ordinul M.A.D.R, M.M.P și al A.N.S.V.S.A. nr. 187/ 2.155/ 42/ 06.09.2011.

Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie / prelungirii perioadei de conversie. Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatație din producția vegetală, fie numai pentru una din speciile din producția animalieră sau numai pentru o exploatație din apicultură.

Pentru exploatațiile din domeniul vegetal, cel ce exploatează mai multe terenuri aflate pe raza mai multor județe va depune cererea la centrul județean APIA pe raza căruia se află suprafața mai mare. Pentru exploatațiile din domeniul creșterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul județean APIA pe raza căruia se află înregistrat sediul social pentru persoane juridice / PFA /ÎI/ IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.