Complex rezidențial din Pipera, în faliment

American Village, un complex rezidenţial din Pipera, cu acţionari înregistraţi în Statele Unite ale Americii, dar aflat în faliment, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de la 9,3 milioane de euro, reprezentând 35% din creanţa către BCR, finanţatorul proiectului.

 Firma lichidatoare, Edge Business Restructuring, a scos la vânzare 72 de vile, şase blocuri de locuinţe şi un club, suprafaţa totală construită a activelor fiind de circa 50.000 de metri pătraţi. În total, suprafața terenului pe care este dezvoltat complexul imobiliar se întinde pe circa 6,5 hectare.

Proiectul prevedea construcţia a 126 de vile, precum şi a unui număr de şase blocuri cu 254 de apartamente, în urma unei investiţii de circa 50 milioane de euro, proiectul fiind situat în zona Pipera-Tunari, din nordul Capitalei. „Construcţia complexului a început în anul 2006, iar cele 126 de vile sunt în diverse stadii de dezvoltare. În total, mai sunt disponibile 72 de vile, în condiţiile în care am reuşit să mai vindem 12 unităţi, în insolvenţă. Cele şase blocuri sunt la stadiul de structură, iar clubul – un centru Spa multifuncţional, cu piscină, spaţii de sport, de joacă, pentru copii şi restaurante – a fost ridicat, însă nu a fost finalizat. Creditorul, respectiv BCR, a decis în luna decembrie să încercăm să vindem proiectul unui singur investitor, prin negociere directă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Corneliu Botnariuc, partener în cadrul Edge Business Restructuring.

2013, anul dezastrului

Dezvoltatorul complexului, firma Mainrom Invest, este controlat de firmele Gome Enterprises şi Rayford Technical & Medical Consulting şi a intrat în faliment în anul 2013, după ce a fost deschisă procedura de insolvenţă la solicitarea BCR, finanţatorul proiectului. Potrivit lui Botnariuc, BCR are de recuperat 26 de milioane de euro din proiect, reprezentând peste 80% din masa credală. Botnariuc a menţionat că există investitori interesaţi să cumpere proiectul şi a primit chiar 5-6 oferte din partea acestora, cu care a început negocierile directe. „Preţul de pornire al negocierilor este de 9,3 milioane de euro, dar cel mai probabil că vânzarea se va face la un preţ cu 10-20% mai redus, decât cel propus de noi. Investitorii interesaţi au propus preţuri cu câteva zeci de procente mai mici decât valoarea propusă, însă credem că, prin negociere, vom ajunge la un nivel convenabil pentru ambele părţi”, a precizat Botnariuc. Din 2008, de la declanşarea crizei financiare, mai multe proiecte rezidenţiale au intrat în faliment, însă, doar cu câteva excepţii, acestea au fost preluate de investitori pentru a fi finalizate şi repuse pe piaţă. În marea majoritate a cazurilor, proiectele au fost preluate de băncile finanţatoare, în contul datoriilor.