Guvernul are în vedere o amnistie fiscală destinată celor care dețin venituri sau bunuri nefiscalizate, astfel ca aceștia să intre în legalitate. Propunerea este criticată de consultanți fiscali, care avertizează că România ar putea intra într-un „carusel” al amnistiilor și consideră că această măsură ar duce la discriminarea cetățenilor corecți, care-și plătesc taxele la timp.

Această măsură, spun consultanții, interferează cu programul Fiscului de depistare și taxare a celor cu averi mari ascunse. Potrivit profit.ro, persoanele care obţin venituri sau au patrimoniu și care nu au fost impozitate ar urma să primească o perioadă de graţie de șase luni, pentru a le declara și pentru a-și plăti taxele. După intervalul de șase luni, cei care vor evita să se conformeze vor fi impozitaţi cu 50%, potrivit unor surse guvernamentale. 

 

Declaraţii de patrimoniu, pentru declararea averilor

 

La încheierea perioadei de șase luni, românii vor trebui să dea „declaraţii de patrimoniu“, prin care să își declare averile. Măsura îi scapă pe cei vizaţi de acuzaţiile de evaziune fiscală, dar nu și de închisoare, în caz că bunurile sau banii provin din activităţi ilegale. „De regulă, astfel de măsuri sunt imorale. Părerea mea este că dacă nu va exista o presiune a Fiscului în perioada următoare, (proiectul – n.r.) va rămâne doar o foaie de hârtie. Mi se pare ciudat cum se discută, nu trebuie să intrăm într-un ciclu al amnistiilor, așa cum s-a întâmplat în Italia. Guvernul și Parlamentul ar trebui să se înveţe minte. Dacă și-ar pune (Fiscul – n.r.) mintea, România ar rămâne fără bogaţi (…) Mi-e teamă că vom ajunge ca din an în an cei cu bani și cu probleme să își «cumpere» câte o amnistie“, a declarat consultantul Emilian Duca. Ca și Duca, expertul fiscal Adrian Benţa spune că, în aceste condiții, contribuabilii de bună credinţă se vor simţi nedreptăţiţi. „Părerea mea este că doar un număr restrâns de persoane va beneficia de asta, dar are efecte pozitive, pentru că așa cresc veniturile la buget și ajută Fiscul, pentru că așa nu mai stai să-i cauţi prin lume“, a punctat Benţa.