Deputatul PSD, Ana Birchall, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, adoptarea unei soluţii privind creşterea cuantumului acesteia fiind în opinia sa “mai mult decât necesară”.

Ana Birchall propune modificarea sistemului de alocaţii de stat pentru copii, „care ocupă un loc extrem de important în cadrul protecţiei sociale datorită influenţei pe care o exercită asupra dezvoltării în condiţii optime a copiilor.

Alocaţia de stat pentru copii este cea mai longevivă prestaţie din domeniul asistenţei sociale, fiind instituită în anul 1993, scopul principal fiind acela de a suplimenta veniturile familiei pentru asigurarea unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor şi de sprijinire a familiilor cu copii. Acest scop nu este nici pe departe îndeplinit cu suma alocată copiilor în acest moment de statul român”, apreciază deputata.

În expunerea de motive a proiectului se arată că  alocaţia de stat pentru copii a rămas nemodificată din 2009, la fel şi valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), care în continuare este de 500 de lei. „Necesitatea măririi cuantumului alocaţiei de stat pentru copii este cu atât mai evidentă, în condiţiile în care preţurile au crescut, de la preţul biletelor de transport până la produsele de birotică necesare elevilor. Această sumă nu poate acoperi nici măcar o parte din necesităţile unui copil, indiferent de vârstă sau de mediul de provenienţă”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege are în vedere o creştere graduală în perioada 2013-2016 a alocaţiei de stat pentru copii. “Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează la 0,106 ISR pentru anul bugetar 2013-2014, la 0, 17 ISR pentru anul bugetar 2014- 2015, la 0,4 ISR pentru anul bugetar 2015-2016”, se stipulează în proiect.