Lupta împotriva evaziunii fiscale

Activitatea unei firme va fi suspendată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) doar dacă diferenţa de bani găsită, în plus sau minus, va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi, dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Modificările vor fi operate de Guvern în această săptămână, sau cel mai târziu săptămâna viitoare. „Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel, se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi, dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea”, a spus Ponta.

El a susţinut că 90% dintre informaţiile prezentate public, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevărate şi a arătat că verificările inspectorilor au generat, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 25% a numărului de societăţi care folosesc case de marcat.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri, pentru sume derizorii provenite din “bacşiş” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii acestora acuzând inspectorii de exces de zel.

Conducerea ANAF va da explicații la Senat

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi “închide cofetării pentru 5 lei”.

 Combaterea micii evaziuni, activitate secundară a ANAF

ANAF consideră că “selecţia prin omisiune” a acţiunilor instituţiei, în vederea “conceperii materialelor de presă”, nu face altceva decât să contribuie, “într-o manieră consistentă”, la informarea defectuoasă, prezentând “în mod eronat eforturile depuse de Direcţia Antifraudă”.

“Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundară de activitate a ANAF, tratată însă cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată
într-un comunicat transmis, luni, de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcţiei Antifraudă în 2014 şi în primele două luni din acest an.