˜ Directori suspectați de corupție împotriva intereselor UE

Mai mulți directori din conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – structura centrală și din conducerea APIA Ilfov -sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA, anchetă în care, la începutul acestei săptămâni, s-au făcut mai multe percheziții.

Surse judiciare au declarat că prejudiciul estimat s-ar ridica la 26 de milioane de euro, în dauna bugetului general al Uniunii Europene. Și, același surse au precizat că persoanele vizate vor fi duse la audieri la sediul DNA din București după terminarea perchezițiilor.

DNA a anunțat în debutul zilei de luni, că au loc percheziții în 18 locații situate în județele Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și în Capitală, dintre care trei în sedii ale unor instituții publice.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Antico­rupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și împotriva intereselor Uniunii Europene, comise în 2012.

În cursul zilei de 5 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 18 locații situate în județele Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu și municipiul București, dintre care trei în sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, preciza comunicatul DNA transmis la începutul acestei săptămâni.

Procurorii au lucrat în strânsă cooperare cu reprezentanții Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care au asigurat sprijin operațional pentru documentarea cauzei.

De asemenea, în cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).  România este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei, pe anul trecut. 

APIA Centrul Județean Ilfov explică

 

În legătură cu descinderea de luni dimineaţă, actuala conducere a APIA Centrul Judeţean Ilfov ne-a comunicat că aceasta nu a vizat în nici un fel activitatea de acum, desfășurată la APIA CJ Ilfov, fiind vorba de activități desfășurate în anul 2012 de către APIA Central. „Vizita la sediul APIA CJ Ilfov a avut loc deoarece este anchetată activitatea din anul 2012 a unei persoane din conducerea APIA Central, Gheorghe Dorel Benu, detașată la APIA CJ Ilfov, din anul 2015”, se arată într-un comunicat al instituției.