Sunt oameni pe care meseria îi obliga sa îndure viscolul sau gerul de afara. De la agentii rutieri si postasi, la muncitorii de la salubritate, toti trebuie sa fie la datorie, indi­ferent de conditiile meteorologice. Sala­riatii ­aflati în aceasta situatie trebuie sa stie, însa, ca angajatorii sunt obligati sa le ofere conditii speciale de lucru: ceai cald, pauze în încaperi încalzite si echipamente speciale de protectie.

În perioada de ger anunţată meteorologi,  angajatorii nu scapă de obligaţii suplimentare faţă de proprii salariaţi. Astfel, angajatorii sunt obligaţi să asigure următoarele condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor:
– distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb- acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile de microclimat corespunzător- asigurarea echipamentului individual de protecţie

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru şi întrerupe­rea colectivă a lucrului cu asigura­rea continuităţii ac­tivităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Sancţiunile con­travenţionale pre­văzute de Ordonanţa de Urgenţă nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioa­dele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor înca­drate în muncă sunt cuprinse între 1.500 şi 2.000 lei, dar în cazul încălcărilor grave ale le­gislaţiei pri­vind securitatea şi sănătatea angajaţilor, inspectorii de muncă pot dispune sista­rea activităţii agenţilor economici până la remedierea măsurilor dispuse.