Proiectul presupune și întocmirea a trei ghiduri de practică medicală

Implementarea proiectului ”Dezvoltarea competențelor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile”, realizat pe fonduri europene, din care face parte și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Buftea, cu scopul principal de pregătire a angajaților, se apropie de final. Săptămâna trecută, specialiști din Spitalul din Buftea, alături de alte trei spitale mari și cu renume din țară, s-au întâlnit, în cadrul ultimei mese rotunde din cadrul proiectului, pentru informare publică pentru principalii beneficiari: specialiști, pacienți, reprezentanți ai administrației.  Beneficiile proiectului, pe scurt, ar fi formarea personalului, achiziționarea de aparatură, în cazul Spitalului Buftea o masa radiantă, precum și elaborarea a trei ghiduri de bună practică medicală

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 527, ediția print

Proiectul ”Dezvoltarea competențelor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile” are ca obiectiv principal dezvoltarea unui model de îmbunătățire a competențelor profe­sio­niștilor din două specialități relevante din cadrul Programului Național Sănătatea Femeii, și anume obstetrica-ginecologia și neonatologia. Este un proiect inovator datorită faptului că prin activitățile sale lasă posibilitatea elaborării a trei ghiduri de practică medicală. În urma acestui proiect, 400 de specialiști din cele patru spitale partenere sunt formați în managementul afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile, ceea ce va conduce la îmbunătățirea actului medical și la diminuarea ratei mortalității infantile în cadrul celor patru spitale, și nu numai.

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Buftea este, începând cu anul 2018, parte a unui proiect de pregătire a angajaților, alături de  alte trei spitale spitale mari și cu renume din țară precum: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Spitalul din Buftea este primul dintre parteneri care a început implementarea proiectului. Dr. Adrian Marin, directorul medical al spitalului, este coordonatorul proiectului în cadrul căruia  40 de angajați ai spitalului, asistente și medici au fost școliți pe parcursul celor trei ani de proiect, prin intermediul a 12 ­cursuri pentru care cursanții au mers și la Timișoara, Oradea sau Cluj, după cum cei de acolo au venit, la rândul lor, la Buftea. ­Cursul a inclus și demonstrații practice. Pentru proiect au fost desemnați patru formatori – dr. Alexandru Matei, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Roxana Gherghe, medic specialist neonatologie, dr. Oana Neață, medic specialist neonatologie și Ala Dănilceac, medic primar obstetrică – ginecologie. 

Unitate medicală de elită

Un scop foarte important al acestor ­cursuri îl consituie și elaborarea a trei ghiduri de practică medicală în domeniul sănătății femeii și a copilului, la care vor lucra cadre medicale din Spitalul Buftea, a subliniat managerul spitalului, Florentina Rudeanu.  Reamintim că la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie din Buftea, printre analizele gratuite se pot face amniocenteza – testul prenatal prin care se pot depista aproape toate anomaliile cromozomiale, inclusiv sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18 etc. De asemenea, pentru depistarea din timp a anomaliilor genetice, la Buftea se face dublul test pentru a obține informații despre sănătatea produsului de concepție cât mai devreme în sarcină și triplul test pentru depistarea riscului de anomalii cromozomiale fetale și a defectelor de tub neural (anomalii de dezvoltare a sistemului nervos). Nu în ultimul rând, sunt gratuite și ecografiile de morfologii fetale de trimestrul I, II și III, care ajută la depistarea unora dintre cele mai grave anomalii de care ar putea suferi viitorul copil. Spitalul Județean Buftea a fost modernizat de Consiliul Județean Ilfov. Au existat, de asemenea, investiții majore în aparatură medicală de ultimă oră. Următorul proiect este cel de extindere a unității medicale. 

Un proiect european de peste 6 milioane de lei

Proiectul ”Dezvoltarea competențelor din domeniul sănătății în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile” face parte din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiții: 9.iv: Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general. Valoarea totală a proiectului este de 6.425.685,58 lei din care cofinanţarea UE: 5.425.549,39 lei. Proiectul a fost implementat în 3 euroregiuni din România: Vest, Nord-Vest şi Bucureşti-Ilfov, având o durată de 36 luni (11.12.2017 – 10.12.2020). Liderul proiectului, ca unitate medical a fost Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea unui model modern și adaptat provocărilor actuale din sectorul sănătății, de dezvoltare a competenţelor profesioniștilor din obstetrică-ginecologie și neonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest şi Ilfov, pentru managementul afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile. Ca obiective specifi­ce au fost ­stabilite crearea unui cadru eficient de formare pentru îmbunătățirea compe­tențelor în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile pentru 382 de medici și asistenți medicali din domeniile obstetrică-ginecologie și neonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest și Ilfov și asigurarea transferului de know-how cu specialiști de la nivel transnațional, care să îmbunătățească competențele în prevenirea și combaterea mortalității infantile a 80 de medici și asistenți medicali din domeniile obstetrică-ginecologie și neonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest și Ilfov.

Principalele activități au fost stabilite ca fiind: Managementul de proiect; Informarea-publicitatea proiectului; Derularea programelor de formare, 78 de cursuri pentru medici și pentru asistenți; Dezvoltarea de ghiduri de practică medicală în domeniul sănătății femeii și copilului, activitate asociată temei secundare „Inovare socială”; 80 de persoane din sectorul medical au participat la 4 schimburi de bune practici în cadrul unui spital colaborator din Szeged (Ungaria); Elaborarea unui raport tehnic privind rezultatele schimburilor de bune practici și modul de integrare a acestora în activitatea medicală; Realizarea a 3 ghiduri de practică medicală în domeniile obstetricii–ginecologiei și neonatologiei: „Urmărirea ecografică în sarcină”, „Sarcinile cu izoimunizare în sistemul Rh” și „Reanimarea nou-născutului prematur și stabilizarea înainte de transport a nou-născutului critic”.

Aproape 400 de medici și asistenți specializați

Rezultatele preconizate în urma demarării proiectului au fost stabilite ca fiind: 382 medici și asistenți formați în managementul pre și post natal al afecțiunilor cu impact asupra mortalității infantile; 11 Forumuri de informare derulate în 3 regiuni, la care au putut participa medici, viitoare mame, presa, alţi factori interesaţi din toate judeţele de implementare; 382 persoane certificate EMC în 3 programe de formare profesională din domeniul sănătății femeii și copilului; 3 ghiduri de practică medicală în domeniul sănătății femeii și copilului publicate; 80 de persoane din grupul țintă al căror nivel de calificare s-a îmbunătățit prin participarea la schimburi de experiență transnaționale; 1 raport tehnic privind rezultatele schimburilor de bune practici și modul de integrare a acestora în activitatea medicală; achiziția prin proiect a unui fetoscop pentru Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și a 4 mese de reanimare neonatală, câte una pentru fiecare partener, adică și pentru Spitalul din Buftea.

Prevenirea nașterii premature și a mortalității infantile, un deziderat al specialiștilor

În cadrul evenimentului, formatorii au vorbit despre elementele esențiale ce au definit obiectivele de lucru.   Dr. Adrian Marin, coordonator al proiectului, a făcut o prezentare despre ceea ce înseamnă mortalitatea infantilă ca definire și domeniu, acesta fiind un indicator de bază al stării economico-sociale și de mediu al unei comunității umane, care ia în calcul decesele 0-1 an.  Mortalitatea infantilă și speranța de viață la naștere (durata medie a vieții) sunt cei mai sensibili și mai frecvenți utilizați indicatori care caracterizează nivelul de dezvoltare socio-economică și starea de sănătate a populației. Dr. Adrian Marin a punctat faptul că speră să finalizeze cu succes, în următoarele două luni, și să ajungă cu experiența acumulată la întocmirea ghidurilor de bună practică medicală, care au importanța lor în lumea medicală. 

Dr. Roxana Gherghe, medic specialist neonatologie, coordonatoarea Compartimentului de Neonatologie, a făcut o prezentare privind analiza globală referitoare la mortalitatea neonală, component a mortalității infantile, care a precizat că pe parcursul celor trei ani de derulare a proiectului s-au ținut mai multe cursuri atât pentru colegii medici din toate cele patru centre implicate în proiect, cât și pentru asistenții medicali din cadrul compartimentului de neonatologie. ”Pentru că luna noiembrie în întreg globul se celebrează luna prematurității, cumva ar trebui adus vorba mai mult de acest lucru. Am făcut o analiză globală și națională privind mortalitatea neonatală și principalele cauze ale mortalității neonatale, prematuritatea fiind principala cauză de mortalitate la nivel global, dar și în țara noastră, undeva la 50% din cazurile de nou –născuți care decedează în prima lună de viață și care pun probleme majore de îngrijire sunt acești copii prematuri. Noi am ținut multe cursuri de reanimare, de echilibrare, de îngrijire a nou născuților prematuri. Ar fi cazul să conștientizăm cât este de importantă  prevenția nașterii premature și urmărirea foarte atentă pornind de la medicul de familie, medicul de obstetrică-ginecologie și colaboratorii din alte specialități și, evident, și neonatologii, când ne apropiem deja de naștere”, a arătat dr. Roxana Gherghe. Dr. Alexandru Matei, medic primar obstetrică-ginecologie, i-a revenit misiunea de a vorbi despre ecografia în sarcină și despre testele cele mai moderne de  depistare a anomaliilor cromozomiale în sarcină. Practic, ecografia fiind cel mai mare progres pe care l-a înregistrat obstetrica, ea permițând să vizualizăm efectiv fătul în uterul matern. ”De aici au derivate toate celelalte investigații. Am căutat să introducem toate aceste analize moderne pe care ideal orice gravidă ar trebui să le poată efectua în timpul sarcinii, la noi în ambulatoriu și în cadrul spitalizării de zi și al secției, pentru ca toate gravidele să poată beneficia de ele pe baza trimiterii de la medicul de familie”, a spus dr. Al. Matei. 

Dr. Oana Neață, medic specialist neonatologie, a vorbit despre pregătirea primelor îngrijiri ale nou-născutului, referindu-se la personalul instruit în reanimarea neonatală, trusa de urgență și spațiul amenajat în sala de nașteri pentru acordarea primului ajutor nou-născutului. Dr. Ala Dănilceac, medic primar obstetrică-ginecologie, a vorbit despre importanța regionalizării sistemului medical în urmărirea sarcinii patologice, obiectivul fiind îmbunătățirea și modernizarea asistenței medicale acordate gravidei, nou-născutului și mamei sale, precum și femeii în afara sarcinii.