@ Comuna va avea un centrul integrat ISU, cabinete medicale și spații cu destinație multipl㠘 @ Administrația face investiții importante pentru modernizarea infrastructurii rutiere, cât și pentru realizarea unor rețele de canalizare pentru apă pluvială

Primarul comunei Dobroești, Valentin Condu, ne-a anunțat că în cursul acestui an vor începe lucrările privind realizarea Centrului Multifuncțional, care va aduce comunității un centru integrat ISU, cabinete medicale și spații cu destinație multiplă. Centrul va fi amplasat la intrarea în localitatea Dobroești, pe șos. Dobroești, lângă postul de Poliție Locală. ”Este o investiție de aproximativ 5 milioane de lei, din bugetul local, repartizată pe doi ani. O etapizăm astfel încât să nu fie un efort și să nu excludă alte investiții, la fel de necesare”, a spus edilul.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 504

Proiectul privind realizarea unui centru multifuncțional în comuna Dobroești a luat naștere în anul 2014, a fost autorizat în 2016, bugetat, dar nu a mai fost pus în practică. ”Având în vedere și contextul actual, cu tot ceea ce înseamnă amenințări cu virusuri, este un proiect absolut necesar. Încercăm să demarăm lucrările în cursul acestui an, pe varianta finanțării multianuale, pe anul acesta și anul viitor”, spune edilul.

Și cum mai toate obiectivele mari care s-au făcut în Dobroești au fost controversate într-o primă fază, nici acesta nu pare simplu de pus în practică. ”Sala de sport a întâmpinat critici, campusul școlar, la fel, de ce conține bazin. Așa se întâmplă în prezent și în privința acestui centru multifuncțional”, spune primarul. Dar proiectul merge mai departe și va fi realizat, mai ales că una dintre componente se referă la situațiile de urgență.

Chiar dacă comuna Dobroești este amplasată practic lângă București, aproape de unitățile de pompieri de la Morarilor, Fundeni și chiar de cea de la Obor, un centru integrat ISU este binevenit. ”În afară de incendii, unde într-adevăr îi vom lăsa pe profesioniști să se desfășoare, noi asigurând doar suportul conex, mai sunt și alte spețe unde trebuie să existe o echipă de intervenție, alta decât cea care ocazional a însemnat intervenția Ecosal. Vorbim de intervenții de urgență în caz de calamități precum cutremure, intervenții pe timp de iarnă, inundații, cum au fost situații în 2019 și nu a intervenit nimeni. Centrul va fi prevăzut și cu o ambulanță socială pentru acea categorie de cetățeni care nu își permit un transport medical privat”, a spus primarul.

Trei corpuri cu destinații multiple

Centrul Mutifuncțional al comunei Dobroești va avea trei corpuri cu destinații diferite. Un corp de clădire va fi centru medical cu șase cabinete și trei unități locative la partea de mansardă, destinate cadrelor medicale care vor deservi cabinetele medicale, pentru a avea un suport medical la orice oră. Cele șase cabinete pot avea destinații diverse, de la analize, ­boli interne, fizioterapie,  etc. Destinația exactă încă nu a fost decisă. Dar se dorește ca obiectivul să rămână în patrimoniul primăriei, care să poată asigura suportul și financiar și material și să îl poată gestiona. ”Nu am dori să îmbrățișăm varianta privată. Dorim să punem la dispoziția cetățeanului din Dobroești un acces facil la servicii medicale de calitate, atât financiar, cât și în privința distanței de domiciliu. Pe anumite programe, administrația ar putea susține anumite servicii. Un proiect ambițios pe care mi l-aș dori ar fi acela de a da posibilitatea acelui segment din populație reprezentat de fiice, mame și bunici să acceseze și să aplice programul de screening pentru cancer mamar și uterin. În momentul de față, este la stadiul de idee, am expus-o și Consiliului local. Ceea ce înseamnă practic susținerea implementării programelor naționale de prevenție De asemenea, am avea nevoie de un cabinet stomatologic cu destinație școlară, pentru că avem sute de copii în unitățile școlare, iar verificarea periodică a elevilor le-ar prinde bine”, ­ne-a spus primarul Valentin Condu.

Al doilea corp, B, va fi Centru Cultural, un spațiu cu destinație multiplă, culturală și socială, având în vedere că în imediata vecinătate va funcționa un afterschool cu o capacitate de 30 de copii pentru clasele 0-IV. Acest spațiu vine și întregește proiectul respectiv. La ­afterschool, clădirea este gata, urmează să i se dea viață, să fie făcute dotările aferente plus partea organizatorică. ­Afterschool-ul este o lucrare începută prin 2017, s-a tot prelungit din diverse motive, dar important că anul acesta este finalizat. Vor fi două săli, amplasate la parter și etaj, iar în aceste spații, după un program bine stabilit, copiii pot participa la diverse activități extrașcolare, precum cercuri de muzică, desen etc. ”De asemenea, la ora actuală, în cadrul școlii nu avem o sală de festivități, nu mai este spațiu care să poată fi alocat și, de regulă, se folosește sala de sport, care este improprie din cauza ecoului. Mai mult, se va putea organiza și ca spațiu de întâlnire pentru ședințe cu populația. Până acum, întâlnirile s-au făcut în sala de sport și înțelege fiecare ce poate. Destinația acestui corp va fi așadar una diversă”, a mai declarat primarul Valentin Condu.

Corpul C va fi spațiul destinat efectiv pentru intervenții în situațiile de urgență. În corpul C vor fi amenajate garaje, birouri și spații anexe, inclusiv un dormitor. ”Vom avea și o mașină de intervenție pentru incendii, cât și o ambulanță. Vorbim așadar de un centru multifuncțional cu destinație distinctă, pe care vrem să îl dotăm corespunzător conform unei localități cum este a noastră. Trebuie să ținem cont că suntem o localitate într-o continuă expansiune demografică și am ajuns deja la o valoare oficială de 11.000 locuitori, neoficial peste 13.000 locuitori”, ne-a spus primarul, care a precizat că acest proiect se află în prezent în faza de licitație.

O listă impresionantă de proiecte în derulare

Chiar dacă centrul multifuncțional este un proiect de amploare, care va necesita investiții destul de mari, administrația mai are multe alte proiecte în lucru: ”Proiectul privind realizarea creșei destinate copiilor cu vârste de 2-3 ani urmează în scurt timp să intre în licitație. Este în prag de finalizare lucrarea la rețeua de ape pluviale pe str. Trifoiului. Sunt, de asemenea, în curs de execuție lucrări pentru rețele de ape pluviale pe str. Stejarului. Au fost contractate lucrările pentru stațiile de epurare hidrocarburi din Drumul Fermei pe o lungime de 400 metri liniari și pe str. Caisului. Au fost derulate licitații pentru un microbuz școlar și pentru un utilaj multifuncțional tip buldoexcavator. A fost revigorată activitatea socie­tății de salubrizare Ecosal Dobroești, care recent s-a dotat cu o autogunoieră DAF, autobasculantă de 3,5 tone și o nacelă de 11 de metri, pentru lucrul la înălțime.”

Conform raportului de activitate, edilul ­ne-a precizat că sunt în faza finală lucrările de asfaltare de pe str. Nucului, cu lungimea de 400 ml și Aleea Grădinii, pe 640 ml, fiind demarate și lucrări similare pe bd. Nicolae Bălcescu, pe o lungime de 200 ml. Un alt contract a fost semnat pentru asfaltarea străzii Trifoiului, tronson 1, pe o lungime de  840 ml. Se lucrează, de asemenea și caietul de sarcini pentru asfaltarea străzii Stejarului pe o lungime de 370 ml și a străzii Caisului pe lungime de 1.100 ml. Pe lista obiectivelor realizate a fost și rețeaua de alimentare hidranți, în lungime de 1.700 ml, pe str. Gării.

Primarul ne-a mai spus că au demarat lucrările de reparație capitală la acoperișul Bisericii Dobroești și, de asemenea se lucrează la cadastrarea unor obiective vitale precum străzile Mesteacănului, Mărgăritarului, teren parc Meterezului, teren mal heleșteu. ”Să nu uităm și de faptul că se fac demersurile necesare pentru exproprierile de pe Trifoiului și Caisului și se lucrează la documentația necesară pentru străpungerile de la Mărului-Caisului și Rândunicii-Serei”, ne-a spus ­edilul.