Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit este în plină acțiune de dezangajare a proiectelor neviabile, în urma căreia se speră atragerea de fonduri euro-pene în valoare de 200-250 de milioane de euro. Totodată, se vor face și unele realocări de măsuri de unde se vor mai atrage încă 50 de milioane de euro. Cu banii obținuți se vor lansa, anul acesta, la jumătatea lunii noiembrie, două sesiuni de depunere de proiecte pentru producătorii agricoli interesaţi de realizarea unor investiţii în ferme de vaci şi în depozite de legume şi fructe. 

Directorul APDRP, Gheorghe Turtoi, a precizat că cele două sesiuni vor fi lansate pe măsurile 121 și 123. Banii vor fi obținuți prin rezilierea a circa 500 de proiecte care nu mai pot face dovada cofinanțării, iar sumele vor fi realocate pentru cele două măsuri amintite. “S-a făcut o analiză la sânge a tuturor proiectelor din sistem şi în principal s-au evidenţiat proiectele care au ajuns la termenul de 2-3 ani de implementare şi nu au efectuat nicio plată şi nu au solicitat niciun avans. Practic, stăm cu aceste proiecte blocate în sistem. Am solicitat să ne prezinte dovada cofinanţării, iar cei care nu au putut să o demonstreze nu au mai fost prelungiţi şi au fost reziliaţi. În urma analizei erau circa 800 de proiecte în situaţia aceasta, multe din anul 2010, însă cu posibilitatea de dezangajare sunt în jur de 500 de proiecte. În circa două luni am dezangajat circa 180 de milioane de euro şi sperăm ca până când vor fi lansate măsurile să dispunem de toate sumele, respectiv de circa 200-250 de milioane de euro”, a declarat Gheorghe Turtoi.

Şeful APDRP consideră că la această sumă se mai pot adăuga fonduri din realocări de la alte măsuri din cadrul aceleiaşi axe, care nu au fost atrase de beneficiari. Cele două sesiuni de depunere de proiecte se vor deschide, cel mai probabil la mijlocul lunii noiembrie, numai după consultările din cadrul Comitetul de Monitorizare al PNDR, programate la începutul lunii noiembrie. Sesiunile vor fi active o lună, cel mult până la finele lunii decembrie, iar dacă banii nu vor fi contractaţi cele două sesiuni se vor mai prelungi în 2013 pentru încă o perioadă de timp.