Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare (GAEC 5 şi GAEC 8). Pentru încălcarea condiţiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată. Aceleaşi sancţiuni se aplică şi agricultorilor care utilizează pajişti permanente şi care nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Pentru monitorizarea acestor situaţii, APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ­(IGSU) un protocol care prevede ca cele două instituţii să acţioneze pentru reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei. Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie considerată de “gravitate mare” şi să se aplice sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Convenţiile APIA încheiate cu băncile, condiţionate de volumul creditelor

Convenţiile pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) urmează să le semneze cu băncile, pentru finanţarea agricultorilor, sunt condiţionate, din acest an, de volumul creditelor acordate de bancă. Această condiţionare poate fi explicată prin faptul  că băncile sunt mai reticente la cordarea de credite în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală.

MADR a desfăşurat, timp de aproape un an, consultări cu băncile, în urma cărora a fost adoptat cadrul legislativ care condiţionează participarea la schemele de finanţare din sectorul agro-alimentar. Acest cadru legislativ  stabileşte şi un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% şi FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, cu un comision sub 1%). Astfel, fermierii şi beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală vor fi încurajaţi să solicite credite bancare care vor conduce la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Comunicatul Ministerului Agriculturii informează că, prin intermediul APIA, se va semna, în fiecare an, o serie de convenţii care permit agricultorilor să obţină credite în condiţii favorabile de la bănci în contul adeverinţelor eliberate de APIA, prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăţi directe, plăţi pe suprafaţă din Pilonul II dezvoltare rurală, plăţi complementare directe din bugetul naţional pentru bovine, ovine şi sectorul vegetal, precum şi plăţi pentru bunăstarea animalelor.

Agricultura beneficiază de plăţi europene şi subvenţii naţionale de peste 3 miliarde de euro anual. Potrivit MADR, rata de absorbţie a fondurilor europene pentru dezvoltare rurală a ajuns la aproape 60% din 8,124 miliarde de euro.