Cu doar câteva zile înaintea începerii noului an școlar, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Ilfov a prezentat, în cadrul reuniunii lunare a Colegiului Prefectural Ilfov, condusă de prefectul județului, Simona Neculae, stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județ pentru desfășurarea în bune condiții a anului școlar 2022-2023.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 615, ediția print
În debutul discuțiilor, inspector școlar general adjunct Cristina Petre-Ghiță a făcut referire la rețeaua școlară a județului Ilfov, care cuprinde 199 de unități de învățământ de stat – de masă (97 pentru nivel preșcolar, 19 doar nivel primar, 61 și cu gimnazial și 18 licee), special (1 unitate cu nivel gimnazial) și extra (Palatul copiilor, Centrul Județean de Excelență și un Club sportiv școlar) și 73 de unități de învățământ particular, dar și la un plan de școlarizare pentru 2022-2023, de 54.463 de elevi (nivel antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional) în 2.280 de clase și 9.065 elevi la particular, în 517 clase.
Ca resursă umană, s-a vorbit la nivelul județului, de un total de 3.249 de norme didactice în anul școlar 2022-2023, dintre care 2.392 ocupate cu profesori titulari (ceea ce înseamnă o pondere de 74%), 652 de norme ocupate cu personal suplinitor calificat în anul școlar 2021-2022 (un procent de 20%) și 205 norme ocupate de personal necalificat în anul școlar anterior (un procent de 6% din total). Posturile rămase neocupate în urma etapelor de mobilitate, derulate conform calendarului de mobilitate a personalului didactic, vor fi repartizate în regim de plată cu ora a personalului didactic titular/ asociat și pensionar precum și în urma concursului/ testării conform OM 4959/2013, organizat la nivelul unităților școlare.
Situația spațiilor de învățământ, la debutul anului școlar 2022-2023
Elevii ilfoveni au la dispoziție 283 e clădiri utilizate pentru procesul de învățământ, dintre care, potrivit ISJ Ilfov, 199 sunt în stare ”foarte bună”, 68 sunt în stare ”bună”, 13 în stare ”satisfăcătoare”, iar 3 sunt în stare ”nesatisfăcătoare”. În acest nou an școlar se vor mai adăuga noi clădiri reabilitate/extinderi precum: creșa cu două grupe din Dragomirești-Vale, grădinițele din Mogoșoaia și Chitila, Chiajna și Cornetu, Școala Gimnazială Nr. 1 Găneasa (Școala Gimnazială Nr. 3 Șindrilița), Școala Gimnazială Nr. 2 Jilava – extindere 78 săli de clasă, Școala Gimnazială Nr. 1 Glina – reabilitată. Au fost luate măsuri pentru asigurarea temporară a spațiilor necesare desfășurării activității instructiv-educative prin realizarea de construcții modulare la: Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni, Grădinița Nr. 2 și Grădinița Nr. 3 din Bragadiru, Școala Gimnazială ”Ioan Bădescu”, Școala Gimnazială Nr. 3, Grădinița Nr. 1 și Grădinița Nr. 3 din Popești-Leordeni. Criteriile de apreciere a calității clădirilor au vizat existența deficiențelor la structura de rezistență a clădirii, finisajele interioare cu deficiențe, deficiențele la starea tehnică a ferestrelor și ușilor, mobilierul vechi sau cu defecte, probleme la rețeaua electrică sau iluminarea insuficientă pe timp de zi sau de seară.
231 de clădiri utilizate pentru procesul de învățământ necesită autorizație ISU (au nevoie de această autorizație ISU, pentru a funcționa, clădirile școlare cu o suprafață utilă mai mare de 150 mp. Nu au nevoie de autorizație ISU clădirile construite înainte de 1992 și la care nu s-a intervenit cu modificări în perioada 1992 – prezent). Dintre acestea, aproape jumătate (37%) au depus documentația în scopul obținerii autorizației ISU.
Situația igienizărilor spațiilor destinate procesului de învățământ
Pe 24 august, lucrările de igienizare a unităților de învățământ încă se derulau, pentru ca totul să fie pus la punct pe 5 septembrie. În 56 de unități, stadiul de derulare a acestor lucrări depășea 50%, în 93 de unități, procentul se apropia de 100%, în 30 de unități – procentul era cuprins între 26 și 50%, în 6 unități era de sub 25%, iar în cazul a 11 unități de învățământ, aceste lucrări de igienizare nu erau demarate. 75% din totalul unităților școlare sunt dotate cu materialele sanitare necesare și tot un procent asemănător – respectiv 73% dintre unități dețin în proprietate lor parc auto. Este vorba, în total, de 87 de vehicule, majoritatea microbuze școlare.
Tot un proces dinamic este și acela privind asigurarea manualelor școlare pentru anul 2022-2023 în unitățile de învățământ preuniversitare de stat din județ. În procent de 90-100% aceste manuale erau asigurate în 159 de unități de învățământ, în procent de 75-89% – 31 de unități și în procent de 50-75% – 6 unități.
Aproape toate autoritățile locale ilfovene oferă și în acest an școlar rechizite și ghiozdane echipate complet cu toate cele necesare unui elev.
Învățământul profesional și tehnic
Cristina Petre-Ghiță a punctat și situația învățământului profesional și tehnic din Ilfov, unde au fost aprobate, pentru profesional dual, în anul școlar 2022-2013, 5 clase a IX-a, a câte 24 de elevi, la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” Brănești, Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” Buftea, Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și la Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” Snagov. Pentru învățământ profesional au fost aprobate 11 clase a IX-a – la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” Brănești, Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” Buftea, Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” Buftea, Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu” Dragomirești Vale.
Lista operatorilor economici parteneri este bogată, printre aceștia aflându-se Camera de Comerț și Industrie Româno-German, ca reprezentant al REWE România (Penny), Hornbach România, Selgros Cash&Carry, SC Farmexim SA, SC Lagoo Events SRL, Euro Construct Trading SRL, SC Bio Ferma Vlăsia SRL, Lantmannen Unibaker România SA, CTE Trailers SRL, Dante International SA, Rustic Balroom, Ocolul Silvic Brănești, Stațiunea Didactică Belciugatele, SC Badsi Impex SRL etc.