Consiliul Județean Ilfov, prin Protecția Animalelor, împreună cu Human World for Animals, a prezentat rezultatele primului studiu-cercetare din România cu privire la populația de câini și pisici din gospodăriile ilfovenilor și de pe străzile din județ.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 747, ediția print
Cele mai importante cifre care au reieșit în urma studiului-cercetare realizat în premieră în România de un consiliu județean arată că aproape două treimi dintre gospodăriile recenzate în Ilfov au câini și mai mult de o treime, pisici. Pe străzi, ”avem 1,7 câini/kilometru; 94.814 câini sunt nesterilizați în Ilfov; în 26% dintre gospodării – câinii deținuți au microcip; în 59% dintre gospodării – niciunul dintre câinii deținuți nu este microcipat. Peste 60% dintre proprietari nu ar renunța la animalele lor!”, arată datele colectate în teren.
Recensământul a fost realizat în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2024, în 14 localități ilfovene: Nuci, Snagov, Periș, Balotești, Buftea, Chiajna, Clinceni, Bragadiru, Dărăști, Vidra, Popești-Leordeni, Găneasa, Stefănești, Petrăchioaia.
”Dar, vorbim de o metodă de calcul și de o estimare la nivelul întregului județ. Echipe formate din câte doi oameni au mers pe teren, dimineața și seara. Numărătoarea câinilor din curți s-a făcut pe baza unui chestionar cu 28 de întrebări, iar numărătoarea câinilor de pe străzi (patru rute cu un total de 126,5 km de drumuri de pe raza județului) cu ajutorul unei aplicații – Open Street Map (OSM) Tracker App – special gândită pentru așa ceva. Proiectul a fost coordonat de dr. Amit Chaudhari – director de programe Humane World for Animals (Monitoring Evaluation and Impact Assessment, Companion Animals & Engagement). Iar toate datele au fost verificate, analizate și prelucrate de experții Humane World for Animals”, ne-a declarat Hilde Tudora, director Protecția Animalelor Ilfov.
Au fost bifate în cadrul analizei 550 de gospodării selectate aleatoriu, însă doar din 423 de gospodării s-au primit răspunsuri la întrebările adresate. Așadar, o rată de răspuns de 75%. Estimările rezultate au indicat 237.034 câini și 198.771 pisici. Sau – 1,75 câini/gospodărie (64,5%), 2,52 pisici/gospodărie (37,6%). Aproape un sfert din numărul gospodăriile recenzate unde s-a și răspuns (mai exact 22,5%) au cel puțin un câine și o pisică.
De unde provin câinii din gospodăriile ilfovenilor? 33% au fost adoptați, 30% au fost primiți cadou și 21% au fost cumpărați sau provin din alte surse.
O mare lipsă de asumare
În ceea ce privește microciparea și înregistrarea câinilor în RECS, așa cum prevede legislația în domeniu, s-a observat ”o lipsă mare de asumare” a deținătorilor de câini recenzați. Pentru că, doar în 26% dintre gospodării – toți câinii au microcip; în 59% dintre gospodării – niciunul dintre câini nu este microcipat; în doar 30% dintre gospodării – câinii sunt și înregistrați în RECS, în timp ce în 43% dintre gospodării – niciun câine nu este înregistrat.
69% dintre câinii cu proprietar stau în curte! 88% dintre proprietari au acces la servicii medicale pentru animalele lor, iar restul celor întrebați au declarat că ”medicul veterinar e prea departe”. În 46,7% dintre gospodării – câinii, masculi și femele, sunt sterilizați; prin urmare, în 53,3% dintre gospodării – câinii nu sunt sterilizați. Rata femelelor sterilizate este
mai mare decât cea a masculilor sterilizați (56,9% pentru femele și doar 39,7% pentru masculi).
La întrebarea ”De ce nu sterilizează câinii din curți?”, ilfovenii au apreciat, în cea mai mare măsură, respectiv 35%, că această intervenție ”nu este necesară”. 19%, că sterilizarea e împotriva credinței lor, iar 17% au declarat că au de gând să își sterilizeze animalul ”în viitor, dar nu e o prioritate”. Totuși, 54% dintre participanții la studiu au spus că dacă
sterilizarea ar fi gratuită, ar dori să își sterilizeze animalele. Puii nedoriți ar fi păstrați doar în puțin peste jumătate din cazuri, 52% dintre proprietarii de animale declarând ca i-ar
păstra.
Câinii nimănui, nesterilizați și nemâncați
Specialiștii care au realizat recensământul au făcut și o ”radiografie a fenomenului câinilor nimănui” – cei de pe străzi, câmpuri, din păduri, care nu au stăpân – și au identificat la un număr de 53 de femele – că doar 3,8% erau sterilizate și tot 3,8% alăptau puii, iar la 55 de masculi – doar 1,8% erau sterilizați. S-a stabilit, de asemenea, o pondere a câinilor
”maidanezi” de 1,7 câini/km în județul Ilfov.
”Însă densitatea câinilor de pe stradă se poate schimba din cauza abandonului sau din cauza normelor culturale/sociale des întâlnite – câini cu proprietar sunt lăsați să se plimbe nesupravegheați pe străzi. Și, cum aproximativ 94.814 câini sunt nesterilizați în Ilfov, aceștia pot contribui la creșterea populației de câini de pe străzi. Deținătorii responsabili de animale de companie încep să se teamă de faptul că acești câini de pe străzi le-ar putea transmite boli câinilor lor sau i-ar putea ataca. În plus, cetățenii își fac griji cu privire la impactul acestor câini asupra securității și sănătății sau legat de pericolele pe care le reprezintă pentru trafic, fiind prezenți în număr mare pe drumurile publice”, au
mai precizat realizatorii analizei datelor colectate din teren.
Iubitori, dar fără ”bătaie de cap”
Peste 60% dintre cei întrebați au declarat că nu ar renunța vreodată la animalele lor. Așadar, teoretic, acești oameni nu și-ar abandona animalele și, deci, nu ar contribui intenționat la creșterea numărului câinilor și pisicilor de pe străzi.
”Totuși, rezultatele arată că e acceptabil din punct de vedere cultural să îți lași animalele nesupravegheate pe străzi, iar asta, cu siguranță, afectează populația de animale singure. Aproximativ 20% dintre participanții la studiu dau vina pe abandon, explicând numărul mare de animale fără stăpân, în timp ce 30% dintre aceștia dau vina pe cei care își lasă
animalele libere pe străzi.
48% dintre ilfovenii chestionați nu își doresc să adopte un animal dintr-un adăpost local, 42% ar adopta, iar restul doar dacă ar găsi în adăpost un câine din rasa pe care o preferă.
60% dintre ilfovenii chestionați nu hrănesc animalele de pe stradă, iar dintre cei 40% care o fac – aproape jumătate (19%) o fac rar!
