Scandalul RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel că asigurătorii vor fi obligaţi să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asiguraţi. Totodată, pentru vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice nu vor mai încheia și poliţe Carte Verde.

În urma modificării acestor norme, asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic ASF ipotezele folosite, metodele actuariale și justificarea aplicării acestora pentru calculul primelor, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule. În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare și/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive și evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi, potrivit art. 21, alin (6) modificat.

Calculul statistic, efectuat pe baza unor date istorice suficiente

Noile norme prevăd faptul că asigurătorul este obligat să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic. În situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene.

Totodată, norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare. Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a ținut însă să precizeze că această prevedere nu se referă expres la transportatori, ci doar la acele vehicule care nu pot circula în străinătate, „pe fondul limitărilor tehnice”.

Asigurătorii, nemulțumiți de modificări

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) apreciază că introducerea unor limitări de orice fel asupra tarifării RCA în cadrul proiectului de modificare a normei contravine Constituţiei. Totodată, organizaţia consideră că schimbările pot determina și continuarea scăderii numărului de asigurători prezenţi pe piaţa RCA, potrivit unei scrisori pe care UNSAR a transmis-o recent către ASF.

Modificarea normei a fost convenită în decembrie, între ASF, asigurători și transportatori, după un protest al acestora din urmă, nemulţumiţi de creșterea tarifelor RCA. Cele trei părţi au semnat atunci un memorandum care prevede și plafonarea creșterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015. Confederaţia Operatorilor și Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) acuză nerespectarea protocolului, susţinând că unele poliţe s-au scumpit deja peste 50%. ASF a anunţat însă că asigurătorii și-au respectat promisiunile.