14 extrageri la Loteria bonurilor fiscale, în 2016 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că în acest an vor fi organizate 14 extrageri ale loteriei bonurilor fiscale, dintre care 12 lunare și două ocazionale, la 15 mai, respectiv 25 decembrie, fiecare, ca și în 2015, cu un fond de premiere de un milion de lei. La extragerea ocazională din 15 mai vor putea participa bonurile emise în perioada 1 februarie – 29 aprilie 2016, iar la cea din 25 decembrie bonurile din intervalul 1 mai – 9 decembrie, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finanţelor. Legea bugetului de stat pe anul 2016 prevede un fond total de premiere de 14 milioane de lei, aferent celor 14 extrageri.

 

Rata anuală a inflației – 0,9%

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate de INS. Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%. Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nealimentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%. Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, și la laptele de vacă, cu 11,7%. În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar și legumele și conservele de legume, cu 7,6%

 

Centru de wellness la Balotești

Grupul austriac A-Heat a inaugurat, săptămâna trecută, la Balotești, cel mai mare centru european de wellness, relaxare și entertainment bazat pe ape termale, denumit Therme București, o investiție de 50 de milioane de euro. El ocupă o suprafață totală de peste 30.000 mp și va fi deschis 12 luni pe an. Iniţiatorii proiectului estimează că centrul va avea între 800.000 și 1 milion de vizitatori pe an. Preţurile biletelor de intrare încep de la 39 de lei. Astfel, un adult va plăti pentru 3 ore și jumătate 39 de lei, în timp ce un copil până în 16 ani va plăti 35 de lei. Pentru 4 ore și jumătate se vor plăti 44 de lei (un adult) și 30 de lei (copii între 3 și 16 ani). Preţul pentru o zi petrecută la Therme București este de 54 de lei pentru adult și 40 de lei pentru copii, în zona Galaxy.

 

Tichetele Rabla, folosite la  avansul pentru Prima Mașină

 

Un proiect de hotărâre al Guvernului își propune stimularea achiziței de autoturisme noi, în cadrul programului Prima Mașină prin acceptarea primei de casare din Programul Rabla pentru achitarea avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al mașinii noi. Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou al cărui preţ de achiziţie să nu depășească suma de 50.000 de lei. Statul încurajează astfel achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau mașinile puţin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil. Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată, iar beneficiarul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO.