Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat că există două tipuri de poliţe prin care proprietarii își pot asigura locuinţele împotriva celor 3 riscuri majore specifice ţării noastre. Astfel, proprietarii pot opta pentru o poliţă facultativă sau pentru o asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva De­zastrelor Na-turale (PAID).

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurari și Uniqa Asigurari), acţionari PAID. 

Conform site-ului www.paidromania.ro, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, pro­gram gestionat de Ministerul Administraţiei și Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţe-lor, care acoperă cele 3 riscuri de bază specifice României – cutremur, inundații și alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc și funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică același nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, indepen-dent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Astfel, pentru a fi asiguraţi proprie­tarii ar trebuie să plătească 20 de euro pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro și 10 euro pentru o sumă asigurată de 10.000 de euro. 

Important de reţinut este faptul că reglementările de până acum impuneau încheierea unei poliţe obligatorii pentru aceste riscuri după expirarea asigurării facultati-ve.