Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, după lucrările Consiliului European de la Bruxelles, că a solicitat devansarea termenului de semnare a acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru cel târziu luna iunie, dar posibil şi în mai.

“Cel mai târziu în luna iunie (vor fi semnate Acordurile, n.r.), dacă nu, în mai, numai că problemele sunt şi tehnice şi mai intervine un lucru, nu o să poată fi semnat dacă se reuşeşte pregătirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna în luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, şi atunci se semnează la nivel de ambasadori. Este şi opţiunea Republicii Moldova, aici“, a anunţat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, această devansare a fost primită pozitiv şi la Summit-ul PPE, care s-a desfăşurat cu o zi înainte de Consiliul European. „Pentru noi este important că am constatat deschidere şi la PPE, când am ridicat problema, şi acolo obţinusem deja acordul doamnei Merkel, a preşedintelui Barroso şi a preşedintelui Van Rompuy, dar şi azi-noapte, în Consiliu, toţi şefii de stat şi de Guvern au fost de acord cu această decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova“, a spus preşedintele Băsescu.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anunțat, la rândul său, că Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie 2014. 

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, iar iniţial oficialii de la Bruxeles şi-au anunţat intenţia de a semna documentul până în luna august.