Acneea este o problemă deranjantă întâlnită la persoanele de toate vârstele, dar mai ales la adolescenți și femei însărcinate sau aflate în perioada ciclului menstrual. Larga răspândire a acestei afecțiuni a făcut ca pe lângă tratamentele recomandate de specialiști să câștige popularitate și leacurile minune, cum ar fi, spre exemplu, folosirea prafului de aspirină aplicat pe leziuni. Dr. Laurentiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne explică în cele ce urmează, dacă această metodă este eficientă sau nu și care ar putea fi efectele negative asupra pielii.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 465, ediția print

Pe lângă factorii hormonali, un rol important în apariția coșurilor îl joacă producția de sebum în exces și amestecarea lui  cu celulele moarte ale pielii, ceea ce va crea un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee. De la remedii naturale și până la tratamente medicamentoase costisitoare, există o listă nesfârșită de metode disponibile pentru a trata această afecțiune. În ultimul timp s-au remarcat afirmații și recomandări în ceea ce privește eficiența prafului de aspirină, o metodă controversată, dar folosită de tot mai multe persoane în încercarea disperată de a scăpa de această problemă.

Cremele și loțiunile cu acid salicilic, benefice pentru piele

Probabil punctul de pornire a fost reprezentat de proprietățile substanței active din aspirină, acidul acetilsalicilic, care este apropiată ca structură chimică cu acidul salicilic aflat în multe produse folosite pentru tratamentul acneei. “Ambele substanțe fac parte din clasa de medicamente denumite salicilați. Acidul salicilic are proprietăți comedolitice, de dizolvare a dopurilor de keratină amestecată cu sebum din glandele sebacee și trebuie folosit în mod continuu în creme, loțiuni, soluții în concentrații diferite în funcție de tipul acneei și particularitățile tenului pacienților. Dermatologii îl folosesc frecvent în concentrații mari în peelinguri chimice controlate pentru tratamentul acneei. Acidul acetilsalicilic nu a fost, însă, folosit în această direcție, iar dovezile medicale că această substanță ar avea un efect asupra acneei sunt anecdotice. Este posibil ca rezultatele să fie asemănătoare cu cele obținute cu acidul salicilic, însă nu au fost făcute destule studii în acest sens și nici produse testate pentru a demonstra siguranța pentru pacienți. Pe de altă parte, stabilitatea acidului acetilsalicilic după ce tableta de aspirină este pisată este afectată în mod cert, iar absorbția în piele în această formă este probabil minimă sau absentă”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

Praful de aspirină poate agrava acneea

Este de așteptat ca praful de aspirină, la fel ca oricare alt praf sau pudră, să usuce pustulele sau leziunile inflamatorii, dar fără să influențeze comedoanele închise sau deschise (punctele albe și negre). Dacă se pisează tabletele în bucăți mai mari și se freacă viguros pe față, efectul va fi unul de exfoliere mecanică, nu neapărat efect chimic activ asupra punctelor albe sau negre. Există riscul de activare a inflamației cu apariția de pigmentare post-inflamatorie și chiar agravarea acneei. Cu alte cuvinte, din punct de vedere medical și științific, efectul prafului de aspirină (acid acetilsalicilic) asupra acneei nu este cunoscut în totalitate și, având în vedere că există opțiuni sigure și dovedite de tratament cu acid salicilic, substanță foarte asemănătoare din punct de vedere chimic, nu am avea nici un motiv să apelăm la acest leac.

De reținut!

  • Acidul salicilic este cel mai cunoscut compus chimic similar, dar nu identic, cu componenta activă din aspirină.
  • Acesta este un ingredient de bază pentru multiple produse indicate în tratarea bolilor de piele – acnee, psoriazis, bătături, veruci, keratoză foliculară, mătreață. Utilizarea unor soluții care au o concentrație ridicată de acid salicilic provoacă hiperpigmentarea pielii în cazul persoanelor care au o culoare mai închisă a pielii.
  • Acidul salicilic are proprietăți calmante, reducere roșeața și este potrivit pentru pielea ce prezintă simptome ale rozaceei. Exfoliantul natural este ideal pentru tenul normal, mixt sau gras.

Cele mai importante beneficii ale acidului salicilic sunt următoarele: exfoliază celulele moarte de la suprafaţa pielii și din interiorul porilor pentru a diminua pustulele, punctele negre și pentru a debloca porii; calmează iritațiile pentru a minimiza roșeaţa pielii; îmbunătățește nivelul de hidratare și netezește pielea pentru a scăpa de aspectul aspru;  revitalizează luminozitatea naturală a pielii; îmbunătăţește aspectul neuniform (ajută la estomparea petelor, imperfecțiunilor minore și estomparea porilor dilatați); diminueză liniile fine și ridurile; îmbunătățește fermitatea pielii (prin stimularea neocolagenului).