Sfânta Sfintelor, cea mai iubită dintre toți sfinții de pe bolta Ortodoxiei este prăznuită astăzi, în toate lăcașele de cult din țară. Cu bucurie-n suflet, credincioși de toate vârstele s-au unit cu preoții în rugăciune și au slăvit-o și au cinstit-o în chip deosebit pe Preacurata Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Preacurata Fecioară, calea către viața duhovnicească

Maica Domnului joacă un rol fundamental pentru mântuirea noastră, a tuturor. Prin faptul că a acceptat voia Domnului și a luat în pântece pe Mântuitorul lumii, L-a născut și mijlocește permanent între noi și Fiul Sfânt, ne ajută să pătrundem și să sporim în viața duhovnicească. 

 Cea mai curată dintre sfinți

“Între sfinți, Sfânta Fecioara Maria ocupă locul cel mai de cinste, fiind mai presus de toate puterile îngerești și atingând cea mai înaltă treaptă a desăvârșirii omenești. Cinstirea pe care Biserica o dă Sfintei Fecioare Maria se numește supravenerare sau supracinstire, spre deosebire de cinstirea acordată sfinților, care se numește venerare. Sfânta Biserică o numește “Împărăteasă” și “Doamnă”, mărturisind că este “mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii”, deoarece s-a învrednicit să fie aleasă de Dumnezeu ca Maică a Fiului Său”, spune preotul Cezar Vasiliu.

 Dumnezeu a prețuit-o pentru viața neprihănită

Păcatul a venit în lume prin neascultarea Evei și a lui Adam de cuvântul Tatălui Creator. Mântuirea omenirii avea să vină printr-o femeie, mai exact, prin Preacinstita Maică a Domnului. De altfel, Dumnezeu a și anunțat lumea că mântuirea va veni prin femeie: “Dușmănie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei: aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul” (Facerea 3, 15). Așadar, Fecioara Maria a devenit Eva cea nouă. Iar pentru viața neprihănită pe care a ales să o trăiască, Dumnezeu Însuși a prețuit-o, alegând-o ca Maică a Fiului Său dintre toate femeile din lume. 

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros „La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce-și sărbătoresc astăzi, onomastica!