Micul univers al copilului îl reprezintă jucăriile. Încă de la cele mai mici vârste, el își petrece o mare parte din timp, înconjurat de obiectele lui preferate.

Cum sezonul estival este sezonul jucăriilor, piețele și magazinele abundă de pistoale cu apă, cu bile, obiecte tăioase care-i pot pune viața în pericol. La ce să fii atent când vrei să-i cumperi jucării? 

 să achiziționezi obiectul dintr-un magazin sau un raion specializat; 

 să alegi o jucărie în funcție de vârsta lui; dacă nu are nici măcar 3 anișori, nu te grăbi să-i iei obiecte cu părți mici, detașabile pentru că are tendința să-l bage în gură și se poate îneca; nici cele care prezint pericol de ștrangulare nu sunt recomandate;   

 să ceri bon fiscal sau chitanță fiscală cu ajutorul căreia să poți face reclamație, la nevoie;  

 să vezi dacă jucăriile au marcate pe corpul lor următoarele elemente: numele, denumirea comercială sau marca producătorului, respectiv a importatorului și adresa acestuia; tipul, lotul și numărul de serie al modelului, plus marcajul de conformitate CE care atestă că jucăria este sigură; 

 să verifici existența instrucțiunilor de utilizare. 

ANPC a dat 418 amenzi și 374 de ­avertismente co­mercianților

Orice abatere o poți reclama reprezentantului magazinului sau Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Atenție! Inspectorii ANPC au verificat 879 de agenți economici într-o singură săptămână. Pentru nerespectarea unor cerințe, au dat 418 amenzi în valoare de 1.222.500 lei și 374 de avertismente.