Lucrările de modernizare a sistemului de control-acces în 41 de staţii de metrou vor începe la sfârşitul acestei luni, pe durata implementării proiectului staţiile cu un singur acces fiind închise pe o perioadă de maximum o săptămână, anunţă Metrorex.

„Metrorex anunţă începerea lucrărilor de modernizare a sistemului de control-acces în 41 de staţii de metrou. Modernizarea se va face în 5 etape şi are ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor şi creşterea confortului în timpul călătoriilor cu metroul. Înnoirea sistemului de control – acces presupune înlocuirea liniei actuale de turnicheţi cu porţi de acces batante care facilitează atât intrarea, cât şi evacuarea rapidă a călătorilor în situaţii de urgenţă. Noile porţi de acces vor fi dotate atât cu un sistem de citire a benzii magnetice pentru actualele cartele, cât şi cu un sistem de citire a cardurilor contactless. Acesta din urmă va putea fi utilizat după finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de control-acces din toate staţiile de metrou”, potrivit unui comunicat de presă al Metrorex.

De asemenea, în cadrul proiectului, sunt achiziţionate 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS.

„Lucrările de execuţie pentru modernizarea sistemului de control acces vor începe la sfârşitul acestei luni. Acestea vor fi executate treptat, pentru fiecare acces în parte, şi vor fi corelate în funcţie de fluxurile de pasageri. În cadrul proiectului de modernizare a sistemului de control acces, s-a avut în vedere să nu se execute lucrări simultan în două staţii învecinate. În staţiile de metrou cu mai multe accesuri, lucrările se vor executa etapizat. Se va închide câte un singur acces până la modernizarea completă a acestuia, după care se va trece la celălalt acces, pentru a se asigura intrarea/ieşirea în staţie”, potrivit sursei citate.

Pe durata implementării proiectului, staţiile cu un singur acces, vor fi închise pe o perioadă de maxim o săptămână.

Acestea sunt:

  • Pantelimon,
  • Apărătorii Patriei,
  • Costin Georgian,
  • Pipera,
  • Aurel Vlaicu,
  • Dimitrie Leonida,
  • Tineretului,
  • Basarab,
  • Constantin Brâncoveanu.

Lucrările aferente acestei etape se vor desfăşura în vara acestui an, începând cu luna iunie.

În staţia Republica a fost implementat proiectul pilot pentru efectuarea testelor de funcţionare a echipamentelor de control – acces. Acestea au înregistrat rezultate pozitive, mai anunţă Metrorex.

Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.