China, a doua putere economică mondială zâmbeşte prietenos bătrânului continent. România – printre favorite. Iar Ilfovul şi-a transmis “live” de la tribună, mesajul de bun găsit, prin Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov. 

“Forumul Liderilor Locali din China şi Europa Centrală şi de Est” (ECE, 2013) s-a desfășurat între 2 și 4 iulie.

Radio China Internaţional în limba română, anunţa momentul deschiderii oficiale a întrunirii, din municipiul Chongqing.

Forţe puse laolaltă

Agenţiile de presă din lume au plasat subiectul cap de afiş.  

Ofensiva colaborării este declanşată. China caută porţi de intrare în Europa. Iar strategia pe “bob de orez” este îndreptată spre autorităţile locale, din provincii şi oraşe. 

Ţintele sunt: comerţul şi investiţiile, cooperarea dintre firmele mici şi mijlocii,  ştiinţa şi tehnologile de lucru, schimburile culturale. 

Ilfov, partener cu Marii Dragoni

Sunt în număr de patru. În mitologia chineză ei susţin planeta. Simbolul uneia dintre cele mai vechi civilizaţii de pe Pământ, ei îşi caută acum asociaţi, printre prieteni. De 64 de ani, România face parte dintre ei.

Delegaţia noastră a fost condusă de ministrul Dan Şova, în calitate de coordonator naţional şi preşedinte al Comisiei mixte interguvernamentale, dintre cele două ţări. Ma­rian Petrache a participat la Forum, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din alte 9 judeţe. 

Amfitrioni au fost Guvernul Popular Municipal din Chongqing şi Secretariatul pentru Cooperare dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est.

Oraşul gazdă din sud-vestul ţării este – ca suprafaţă şi populaţie – cel mai mare dintre cele patru municipii ale Republicii Populare Chineze. Celelalte trei sunt: Beijing, Shanghai şi Tianjin. Chongqing are 82.300 kmp şi numără peste 30 de milioane de locuitori.

Protocol onorant

Marian Petrache s-a adresat asistenței numeroase, în numele tuturor liderilor locali din cele 16 ţări din Europa Centrală şi de Est. Ideile sunt importante şi de viitor. Iată discursul său:

“Excelenţele voastre, distinşi participanţi,

În primul rând vreau să exprim autorităţilor chi­neze gratitudinea mea pentru organizarea acestui eveniment de referinţă. Considerăm că este o oportunitate pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor noastre de prietenie, pentru obţinerea unor rezultate tangibile, având în vedere prezenţa atât a autorităţilor centrale, locale cât şi a mediului de afaceri.

Sper şi cred că noi, toţi liderii locali, suntem de acord să fim un partener activ al companiilor şi autorităţilor locale chineze, pentru dezvoltarea economică la nivel local şi, de asemenea, pentru oferirea suportului necesar pentru proiectele bilaterale, la nivel regional. 

Procesele de descentralizare administrativă şi financiară sunt în curs de derulare în România. În opinia mea, descentralizarea administrativă şi financiară deschide oportunităţi noi, în special pentru dezvoltarea de parteneriate public-privat, pentru proiecte comune, vizând: crearea de parcuri industriale, ştiinţifice, tehnologice şi logistice.

Remarcăm cu satisfacţie că autorităţile centrale încurajează şi sprijină atât dialogul direct între comunităţile locale, cât şi continuarea proceselor de înfrăţire la nivel de provincii şi oraşe.

Doamnelor şi domnilor,

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, vă rog să îmi permiteţi să fac o scurtă prezentare a judeţului meu.

El înconjoară Municipiul Bucureşti – Capitala şi cel mai mare oraş din România. Ca urmare, dezvoltarea judeţului este legată direct de cea mai activă zonă economică din România.

Judeţul Ilfov este, de asemenea, un nod major pentru căile de comunicaţii, conectând Bucureştiul cu celelalte regiuni ale României, inclusiv cu Portul Maritim din Constanţa şi Portul din Giurgiu, de la Dunăre. Din acest motiv, judeţul nostru este localizat strategic pentru activităţi logistice şi de transport şi poate juca un rol important în dezvoltarea fluxurilor de schimburi comerciale între regiunile Europei. Dar poate fi şi o punte de legătură între Asia şi Europa.

Credem cu tărie că so­cietăţile şi companiile din ţările noastre pot dezvolta relaţii fructuoase de afaceri, incluzând schimburi bilaterale, proiecte de investiţii şi cooperări pe terţe pieţe. 

Autorităţile locale, împreună cu guvernul central, asigură un suport complet pentru companiile şi investitorii străini, în condiţiile legislaţiei naţionale şi europene.

Astfel, investitorii chinezi, ca de alt­fel orice investitor străin, pot conduce companii cu drepturi depline asupra proprietăţii. Repatrierea de capital şi de profit sunt permise, iar protecţia împotriva exproprierii şi naţionalizării este garantată.

Doresc să subliniez că orice companie înregistrată în România, indiferent de sursa de capital, român sau străin, beneficiază de oportunitatea de accesa fon­duri şi programe europene. Există numeroase programe cu finanţare europeană disponibile pentru proiecte care privesc infrastructura pentru transport, mediu-cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea resurselor umane, etc.

În concluzie, vă invit să vizitaţi România şi în mod special judeţul Ilfov.

În final, felicit organizatorii şi toţi participanţii la acest eveniment şi am convingerea că vom obţine o cooperare fructuoasă, benefică tuturor participanţilor”.

Români, mai ales ilfoveni, memoraţi!

Pronunţaţi așa cum se citește: 

“Ni hao”; “Sie sie”; “Mei cuan și”. 

Traduse din chineză, expresiile înseamnă: “Salut, ce mai faci?, “Mulţumesc” și “E în regulă. Totul este ok”.