Unghiile sunt cartea de vizită a oricărei femei. Dar îngrijirea lor trebuie făcută respectând anumite norme de igienă. Altfel, există un mare risc de a contacta numeroase boli grave, printre care şi virusul hepatic C, care a ucis-o pe îndrăgita cântăreaţă de muzică populară, Ileana Ciuculete.
Articol publicat în ediţia din această săptămână a Jurnalului de Ilfov nr. 343
Vezi aici şi pagina PDF a ziarului!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/foto-3-pentru-cap-1.jpg
Am ales să tratez acest subiect săpătămâna aceasta pentru că, după moartea fulgerătoare a doamnei cântecului popular oltenesc, Ileana Ciuculete, la numai 65 de ani, toată lumea din jurul meu se întreba cum de s-a putut întâmpla aşa ceva. Mai ales că artista era o fire foarte veselă, optimistă şi n-ar fi dat nimănui de bănuit că ar fi avut vreo problemă gravă de sănătate. Cum s-ar fi putut îmbolnăvi? De unde a contactat un virus atât de periculos şi cum de nu l-a descoperit de la început? Fiecare îşi punea întrebări de prisos în primele momente după aflarea teribilei veşti. Pornind de la acest caz nefericit, vreau să clarificăm, împreună cu specialiştii, problematica hepatitei C, boală care a ucis mai multe vedete de‑a lungul timpului, prin care şi pe Mica de la Abracadabra şi pe fotbalistul Cătălin Hîldan. Scopul acestui articol este de a preveni astfel de cazuri.
Te infectezi dacă iei contact cu sângele contaminat
Hepatita C este o infecţie a ficatului cu virusul hepatitic C care provoacă inflamaţia şi lezarea ficatului. Boala se transmite numai prin expunerea direct la sângele infectat. Iar acest lucru se poate întâmpla în timpul unei transfuzii sanguine sau chiar la salonul de înfrumuseţare, vizitat atât de des, în special de reprezentantele sexului frumos. Din păcate, încă mai sunt saloane în cadrul cărora angajatele nu sterilizează instrumentarul utilizat. În modernism, în România încă mai există centre unde se foloseşte acelaşi set de instrumente pentru mai multe cliente şi acela fără să fie dezinfectat în prealabil. În mod normal, atunci când mergi la manichiură şi pedichiură, în salon trebuie să existe mai multe kituri cu ustensile care să fie dezinfectate în abur sau cu substanţe chimice. Inclusiv forfecuţa cu care-ţi îndepărtează cuticulele trebuie sterilizată. În salon trebuie să fie o curăţenie exemplară, iar manichiurista trebuie să se spele pe mâini înainte de a lucra cu tine, să folosească un gel antibacterian pentru curăţare şi să se usuce cu un prosop din hârtie.
Agenţii patogeni supravieţuiesc mult timp în instrumentar
Saloanele Spa sunt cele mai indicate pentru o manichiură şi o pedichiură în bune condiţii de igienă. O altă soluţie ar fi să‑i ceri angajatei centrului acordul de merge cu instrumentarul tău. Sau, poţi opta pentru îngrijirea unghiilor la domiciliu, dar tot cu proriile instrumente. De la un salon neîngrijit şi o manichiuristă care nu foloseşte cele mai bune produse şi nu acordă o atenţie sporită normelor de igienă, poţi pleca acasă cu o ciupercă, o infecţie virală sau bacteriană care, mai târziu, ar putea să-ţi pună viaţa în pericol. Agenţii patogeni supravieţuiesc mult timp în ustensile, iar virusul hepatic C este cel mai greu de învins. Pentru că el nu provoacă dureri sau anumite simptome specifice în faza de debut, de cele mai multe ori, este descoperit târziu, când şansele de vindecare scad foarte mult sau devin aproape nule.
Avertismentul medicilor:
40% dintre bolnavii cronic fac ciroză
“Principala cale de transmitere este sângele contaminat (transfuzii, droguri, tatuaje, instrumente nesterile etc). Rareori se transmite de la mamă la copil, în mai puţin de 10% din cazuri (6-8% după unele studii). Transmiterea VHC (n.r. – virusului hepatic C) pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar (sub 6%), însă este binevenită precauţia (sângele menstrual și leziunile genitale favorizează infecţia). Hepatita C NU se transmite: pe cale aeriană, strănut, tuse, etc., prin îmbrăţișare, sărut, coabitare sau atingere. Atingerea acelorași obiecte nu constituie o problemă pentru nimeni, în absenţa sângelui, ca de altfel nici înţepăturile insectelor (ţânţarii). În ceea ce privește evoluţia bolii, 80% din cazuri se cronicizează, din care 40% pot face ciroză și 5% din pacienţii cu ciroză pot face cancer hepatic. Pot să apară și boli extrahepatice (cum ar fi, diabet zaharat, boli renale etc). Cu tratament antiviral, 50-60% din pacienţi se vindecă! 20% se vindecă spontan și rămân cu imunitate faţă de boală (se pare că un factor genetic determină vindecarea)”, explică dr. Adriana Moţoc, medic primar boli infecţioase la Spitalul Victor Babeș din Capitală.