În ciuda disfuncționalităților provocate de epidemia de coronavirus, administrația locală a comunei Vidra a reușit în 2021 să desfășoare o activitate susținută și să pună în mișcare investiții pe care pandemia le-a blocat anul trecut. Cum toată lumea are speranța să scape cât mai repede de pandemie și să revină la viața normală, și gospodarii din Vidra intensifică ritmul de muncă pentru a recupera pierderile și a le oferi cetățenilor cât mai mult confort și stabilitate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 556
Prima jumătate a anului 2021 a fost una destul de dificilă și în plan administrativ, pe fondul restricțiilor impuse de starea de alertă, astfel că foarte multe proiecte au fost practic blocate, dar primarul Marian Tudor a reușit, alături de echipa sa, să pună lucrurile în mișcare.
Primarul Marian Tudor, împreună cu administratorul public Sorin Stroe, cu sprijinul Consiliului Local, consideră că proiectele sociale de importanță majoră pentru vidreni trebuie finalizate cât mai rapid.
A început construirea noii primării
”În sfârșit au început lucrările la noul sediu al Primăriei Vidra”, ne-a anunțat primarul Marian Tudor. Proiectul a fost depus în 2017, finanțarea a fost obținută în același an, fiind un proiect prin PNDL. Este un proiect binevenit, deoarece, în prezent, primăria funcționează într-o clădire veche, improprie desfășurării activității administrative. Nu există un spațiu adecvat desfășurării activității cu publicul, iar angajații stau înghesuiți în încăperi mici și lucrează cu dificultate. Proiectul care are în vedere construirea unei clădiri corespunzătoare a fost propus încă din 2017 și beneficiază de fonduri în valoare de 1,7 milioane de lei. Noul sediu este construit în apropierea clădirii afterschool-ului din Vidra. ”Totodată, în același perimetru va fi amenajat un parc și o parcare pentru vizitatori, dar și pentru angajați”, a completat administratorul public Sorin Stroe.
Încep lucrările și la platforma de compost
Edilul ne-a spus că anul acesta vor demara lucrările și la platforma de depozitare a gunoiului de grajd și a resturilor rezultate în urma activităților agricole, depus la Ministerul Mediului, care a aprobat o finanțare de 2 milioane de lei. Pe această platformă va fi depozitat gunoiul de grajd și resturile vegetale, care vor fi transformate în compost. În cadrul proiectului vor fi achiziționate și o serie de utilaje pentru operarea platformei. ”Proiectul va aduce multe beneficii atât mediului, cât și locuitorilor din zonă. Ministerul Mediului este cel care se ocupă de investiție, având în vedere că suntem parte dintr-un proiect-tip, la nivel național. Din câte știm, suntem singura comună din județul Ilfov care a reușit să acceseze un astfel de program”, a mai spus administratorul public. Licitațiile sunt făcute de Ministerul Mediului, proiectul fiind în faza de procedură de achiziție. Stația de compost ar urma să aibă o suprafață de 1.000 mp, fiind o investiție foarte necesară la Vidra, având în vedere faptul că, în comună, majoritatea locuitorilor se ocupă cu producerea de legume și creșterea animalelor, iar fermierii aruncă resturile vegetale și gunoiul de grajd „pe unde apucă” pe raza localității. ”După finalizarea implementării acestui proiect vom putea să preluăm de la fermierii din comună resturi și le vom transforma în compost, pe care îl vom valorifica în calitate de îngrășământ”, ne-a declarat primarul Marian Tudor.
Infrastructura rutieră a comunei, o prioritate
La nivelul administrației locale preocuparea privind modernizarea infrastructurii rutiere comunale este permanentă, reușindu-se asfaltarea a circa 10-12 kilometri de străzi din totalul de 22 de kilometri de drumuri ale comunei. Străzile care au fost asfaltate au trotuare și șanțuri pentru scurgerea apelor pluviale. ”Avem și un studiu de fezabilitate pentru drumurile din zona veche, dar și în privința modernizării unor drumuri din zonele noi, unde însă se construiește”, a precizat administratorul public.
Investiții în infrastructura școlară și sportivă
În ceea ce privește infrastructura școlară, edilul ne-a informat că vor fi depuse la Ministerul Mediului două proiecte care au ca scop eficientizarea energetică a clădirilor în care funcționează Liceul ”Alexandru Rosetti” din Vidra și Școala din Crețești. Proiectul prevede schimbarea instalațiilor electrice, a instalațiilor sanitare, refacerea instalațiilor de iluminat, a acoperișului, a tâmplăriei, placarea clădirilor. În plus se va reface tencuiala acestora.
Un alt proiect important pentru comună, depus la Compania Națională de Investiții, își propune construirea unei săli de sport, cu 184 de locuri, care va fi realizată în curtea liceului, dar va putea fi utilizată de întreaga populație școlară a comunei.
Veste bună privind iluminatul public
Deși a fost un an dificil, gospodarii comunei au altă veste bună. După ce în perioada 2016-2020 s-a reușit modernizarea iluminatului public pe drumul județean, recent a fost depus proiectul pentru modernizarea rețelei de iluminat public a întregii localități la Administrația Fondului pentru Mediu, proiect care a fost aprobat, cu o valoare de 773.791,88 lei, din care 90% finanțare nerambursabilă. Proiectul presupune modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Vidra, prin înlocuirea aparatelor de iluminat cu lămpi cu surse LED, mult mai economice din punct de vedere energetic și în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate. Totodată, noua rețea va fi prevăzută cu un sistem de dimare care va permite reglarea fluxului luminos. Avantajele lămpilor LED constau în asigurarea unui iluminat de calitate și la standarde, economie de energie electrică, reducerea costurilor de întreținere, reducerea cheltuielilor anuale cu iluminatul public, precum și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării luminoase.
Piața de gros, întârziată de lipsa unui teren corespunzător
Piața de gros, din păcate, nu a fost încă realizată, deși este mult așteptată de agricultorii din zonă. ”Am achiziționat terenul foarte târziu și suntem presați de timp. Am vorbit și cu primarii comunelor 1 Decembrie, Copăceni și Dărăști să mutăm pe următorul exercițiu bugetar acest proiect și să finanțăm exact suma de care avem nevoie. Am stabilit ca fiecare primărie să vină cu un proiect, să accesăm banii, să nu îi pierdem. Lucrăm la PUZ și la proiectul tehnic pentru piața de gros, finanțată de GAL pe următorul exercițiu financiar. Nu va depune proiectul doar Primăria Vidra, ci vom găsi o formulă împreună cu Consiliul Județean Ilfov”, a precizat Sorin Stroe.
Primarul speră că în acest context urmează să se deschidă prin PNDR-AFIR și un proiect, care va permite o finanțare de circa 1 milion de euro, bani care vor putea fi utilizați pentru realizarea de drumuri pentru zonele din localitate unde se face agricultură.
Primarul a adăugat că din păcate, proiectul pieței de gros a fost întârziat din cauză că existau probleme cu cadastrul. În prezent, cadastrul este în etapa de rezolvare a contestațiilor, fiind depuse 1.200 de contestații. ”Sperăm să se rezolve cât mai repede și poate cel mai târziu în toamnă să putem să începem să distribuim extrasele de carte funciară, atât extravilan, cât și intravilan”, a mai spus primarul Marian Tudor.