Programul de convergenţă al Guvenului
Executivul a finalizat un program de convergență care va fi transmis și Comisiei Europene. El se dorește a fi o prognoză a evoluției economice a României pentru următorii ani, și atinge multe puncte sensibile în relația cu cerințele Uniunii Europene.
Acest program este dominat de măsuri de austeritate și de previziuni mai puțin optimiste decât cele avansate anul trecut. În primul rând, Guvernul a redus prognoza de creștere economică pentru următorii 3 ani. Astfel, pentru 2013, prognoza a fost redusă de la 3,1% la 1,6%, pentru 2014, de la 3,6% la 2,6%, iar pentru 2015 de la 3,9% la 2,8%. În privința aderării la moneda europeană, termenul a fost prelungit, Executivul estimând ca dată posibilă 2020, față de 2015, cât se prevedea anterior. Alte probleme cu care se confruntă guvernul sunt reprezentate de ținerea în frâu a inflației, deficitului bugetar și structural și a datoriei publice. Deficitul bugetar a coborât în anul 2012 sub 3%, ajungând la 2,9%, ceea ce corespunde cu criteriile Maastricht. Pentru 2013 Guvernul țintește un deficit de 2,4%, iar pentru următorii 3 ani de 2%. În ceea ce privește deficitul structural, Guvernul susține că acesta va scădea de la valoarea de 2,4% în 2012 la 1,2% în 2013. Datoria publică se menține și ea în limite rezonabile, de 37,8%, în 2012, prognozându-se o ușoară creștere în 2013, acesta putând atinge 38,6%, situându-se sub nivelul de 60%, admis de Maastricht. Lupta cea mai grea este însă cea cu inflația. BNR promite aplicarea, în continuare, a unor politici monetare care să stabilizeze inflația undeva pe la 2,5% ± 1 punct procentual. Sectorul public va fi supus, în continuare, unor politici de austeritate. Prin urmare se vor menține, în perioada anului 2013, restricțiile de angajare. Astfel, instituțiile publice vor putea face o angajare doar în urma eliberării altor 7 posturi. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta și ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, au declarat recent că Guvernul are în vedere relaxarea restricțiilor de angajare în administrația locală și centrală, astfel încât să poată fi încadrată o persoană la un singur post eliberat.
Totodată, se menține măsura neacordării de tichete de masă, tichete de vacanță şi tichete cadou personalului din sectorul bugetar. O altă măsură se referă la introducerea contractelor de performanță în toate instituțiile și companiilor de stat. Pentru anul 2013, Guvernul a avut în vedere finanțarea unui număr maxim de posturi în sectorul bugetar de 1.187.000. Cu toate acestea, pentru anul 2013 este prevăzută o creștere nominală cu 6,3 miliarde de lei a cheltuielilor de personal, față de anul 2012, și cu 14,8 miliarde de lei a totalului cheltuielilor bugetare.
