Autorul atacului de la Londra, în care patru oameni au murit și 40 au fost răniți, între care doi români, este cetăţean născut în Marea Britanie care, în urmă cu câţiva ani, a fost anchetat de MI5 fiind suspectat de extremism violent, dar în prezent nu se mai afla în vizor, a anunţat premierul Theresa May joi în Parlament.

Premierul britanic a confirmat, în timp adresării din Parlament, că printre răniți se află, la spital, 12 cetățeni britanici, trei copii cetățeni francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian, un cetățean american și doi cetățeni greci.

May a afirmat că poliția și ofițerii de securitate lucrează continuu pentru a stabili tot ce este posibil despre acest atac – inclusiv pregătirea acestuia, motivația și dacă au fost implicate și alte persoane în planificarea lui.

Ambasada României la Londra a confirmat joi că românca Andreea Cristea este persoana care a căzut în Tamisa în timpul atacului terorist de pe podul Westminster, transmite BBC.

Sursa citată mai notează că numele celor doi cetățeni români răniți miercuri la Londra sunt Andrei Burnaz și Andreea Cristea.

„Andreea Cristea a suferit o serie de răni și a fost supusă unei intervenții chirurgicale complexe, iar iubitul ei a suferit o fractură la un picior, potrivit ambasadorului României în Marea Britanie”, se arată pe pagina electronică a postului.

Andreea Cristea a fost salvată de echipaje ale pompierilor, cu sprijin din partea unei organizații caritabile specializate în operațiuni de salvare pe apă, mai notează BBC.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ”imediat după producerea incidentului şi transferul cetăţenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor şi pentru a acorda asistenţă consulară”.

”Menționăm că una dintre cele 2 persoane de cetăţenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma incidentului, a fost externată”, potrivit MAE.

Persoana de cetățenie română internată în stare gravă după atacul ce a avut loc miercuri, la Londra, a fost supusă unei intervenții chirurgicale, fiind transferată într-o altă unitate medicală pentru investigații suplimentare, precizează joi seară Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis Agerpres.ro.

Celula de criză constituită la nivelul misiunii diplomatice române la Londra, aflată în coordonarea Centralei MAE, menține permanent legătura cu unitatea medicală respectivă, cu autoritățile locale și cu familia cetățeanului român, căruia îi va acorda tot sprijinul necesar, arată sursa citată.

Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum şi cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

MAE precizează că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ‪+44 20 76027328; ‪+44 20 76029833 ; ‪+44 20 76036694 ; ‪+44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat joi dimineața pentru AGERPRES că românca rănită în atentatul de la Londra a suferit o „intervenție chirurgicală complicată”, iar starea acesteia continuă să fie critică.

Două persoane de cetățenie română au fost rănite în urma atacului de miercuri de la Londra. Una dintre ele a fost externată, a informat joi dimineața MAE.

Miercuri, un bărbat a intrat cu autoturismul în pietonii de pe Podul Westminster din Londra, iar după aceea a reușit să înjunghie un polițist și a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate. Polițistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite, la fel și doi dintre pietonii loviți de mașina atacatorului.