@ Încă o criză afectează întreaga populație

România trece printr-o criză gravă în sistemul de medicină primară! Numărul medicilor de familie este în continuă scădere, iar cei care încă practică sunt, în mare parte, aproape sau chiar peste vârsta pensionării.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 731, ediția print 

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a anunțat recent, în cadrul unei dezbateri, că aproape un sfert dintre medicii de familie din România sunt vârstnici, unii chiar trecuți de 70 de ani. Deși problema se resimte în toată țara, situația devine dramatică în mediul rural, acolo unde nici măcar acest număr insuficient de medici nu ajunge să acopere nevoile populației.

Avem nevoie de peste 1.500 de medici de familie

Potrivit datelor prezentate de CNAS, aproximativ 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani, ceea ce înseamnă că un segment semnificativ al acestor profesioniști este deja trecut de vârsta pensionării. Mulți dintre aceștia continuă să practice pentru că nu are cine să-i înlocuiască. ”Din păcate, sunt destul de multe probleme în mediul rural, mult mai multe decât ne-am fi dorit. Există mai multe probleme legate de resurse umane, de resurse materiale, de acces la multe altele. Un scurt periplu la nivelul țării ne arată că aproape 20% dintre medici sunt peste 70 de ani din medicina de familie. Există foarte multe localități încă neacoperite în mediul rural. (…) Avem 1.530 de medici de familie, necesarul de care am avea nevoie la nivelul întregii țări, din care 1.122 la nivelul zonelor rurale”, a spus dr. Valeria Herdea, la dezbaterea online pe tema accesului la servicii medicale în România organizată de Salvați Copiii România.

Sunt sate fără medici, familii fără acces la sănătate

Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, iar în multe alte localități un singur medic trebuie să asigure servicii pentru mii de pacienți. În mediul rural, un medic de familie deservește, în medie, 2.300 de locuitori, comparativ cu 1.157 în mediul urban. ”Doar 47% din localitățile din România au un număr de medici suficient pentru populația respectivă. (…) Vedem că în România s-au cheltuit 1.600 euro pe locuitor, față de media Uniunii Europene de 3.684 de euro. Numărul locuitorilor care revin la un medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural față de mediul urban. În rural sunt 2.300 de locuitori, față de 1.157 în urban, și mai mult peste un sfert dintre românii cu domiciliul în țară nu au acoperire prin asigurarea socială de sănătate”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.

Ne confruntăm cu un deficit în continuă creștere

Numărul medicilor de familie a scăzut dramatic în ultimii ani. Dacă în trecut existau aproximativ 14.000 de medici de familie, astăzi mai sunt doar 9.200, iar scăderea continuă. Prezentă la eveniment, dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a atras atenția asupra gravității acestei situații. ”În ultima vreme discutăm din ce în ce mai mult despre puțini medici de familie. Să nu uităm că am plecat de la 13.000 și ceva – 14.000 și am ajuns 9.200 în total în România, ceea ce înseamnă că, în acest moment, deficitul ăsta se vede și nu se vede numai în rural, este și în orașe. (…) Astăzi, ne confruntăm cu un deficit foarte mare de colegi”, a avertizat dr. Sandra Alexiu.

Pediatria, o altă victimă a lipsei medicilor

Situația nu este mai bună nici în alte ramuri ale medicinei. De exemplu, pediatria, un domeniu esențial pentru sănătatea copiilor, se confruntă, de asemenea, cu un deficit alarmant. Sunt sute de localități, inclusiv zeci de spitale, nu au nici măcar un medic pediatru. ”Există foarte multe locuri care nu sunt ocupate. (…) Este aceeași situație cu partea de pediatrie, unde avem peste 250 de localități, din care 80 de spitale care nu au medic pediatru. Este o mare problemă. (…) Și în jurul Bucureștiului, județul Ilfov are zone neocupate de medici și are zone neocupate și de medici de medicină de familie, dar și pe medicii din ambulatoriu”, a atenționat dr. Herdea.

România, la coada Europei privind finanțarea

Țara noastră cheltuie 1.600 de euro pe locuitor pentru sănătate, mult sub media Uniunii Europene, care este de 3.684 de euro. Această subfinanțare cronică are efecte directe: cabinete medicale slab dotate, lipsa personalului medical calificat și imposibilitatea de a oferi stimulente pentru atragerea tinerilor medici.

 Ce-i de făcut?

Criza medicilor de familie afectează sănătatea tuturor românilor, dar există soluții care pot schimba traiectoria actuală. Fără măsuri concrete, criza riscă să devină o problemă sistemică, cu consecințe grave asupra sănătății publice. Așadar, cum ar putea fi rezolvată criza rapid și eficient?

1.   Acordând stimulente pentru tinerii medici

Pentru a atrage absolvenții de medicină către mediul rural, guvernul ar putea implementa programe care să includă stimulente financiare consistente, dar și alte beneficii precum locuințe de serviciu sau suport pentru deschiderea și dotarea unui cabinet medical. Aceste măsuri ar putea face practica în zonele defavorizate mai atractivă și ar contribui la reducerea decalajelor dintre rural și urban în ceea ce privește accesul la servicii medicale.

  1. Investind în infrastructură

Modernizarea cabinetelor medicale și dotarea acestora cu echipamente de bază ar putea face profesia mai atrăgătoare pentru tinerii medici.

  1. Dezvoltând programe de telemedicină

În zonele unde medicii de familie nu sunt disponibili, telemedicina poate oferi un acces mai rapid la consultații și diagnosticare, reducând decalajele dintre urban și rural.